Rusya'da askeri mahkeme Hizb-ut Tahrir davasında yargılanan 4 Kırımlı Müslümana 56 yıl hapis cezası verdi

Rus işgalcilerci Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla Hizb-ut Tahrir davasında yargılanan Müslümanlar bugün Güney Askeri Bölge Mahkemesinde davaları görüldü. Duruşmada, 4 Kırım Tatar siyasi tutsak için toplam 56 yıl hapis cezası kararı verildi.

Rusya'da askeri mahkeme Hizb-ut Tahrir davasında yargılanan 4 Kırımlı Müslümana 56 yıl hapis cezası verdi

Rusya’nın Rostov-na-Donu kentindeki Güney Askeri Bölge Mahkemesinde, 29 Ekim 2021 tarihinde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Rüstem Seitmemetov ve Amet Süleymanov’un davası görüldü.

İşgalci mahkeme tarafından; Seytumer Seytumerov için 17 yıl hapis cezası ve 2 yıl denetimli serbestlik cezası; Osman Seytumerov için 14 yıl hapis cezası ve 1,5 yıl denetimli serbestlik cezası; Rüstem Seitmemetov için 13 yıl hapis cezası ve bir yıl denetimli serbestlik cezası; Amet Süleymanov için 12 yıl hapis cezası ve bir yıl denetimli serbestlik cezası kararı verildi. Rus savcı 4 Kırım Tatarı için toplamda 66 yıl hapis cezası talep etmişti

Siyasi tutsaklar asırlar boyu süren Rus zulmüne dikkat çekmişti

Yine 20 Ekim 2021’deki duruşma sırasında Kırım Tatar siyasi tutsaklar “1783”, “1944”, “2014” yazılı pankartları açtı. Bilindiği gibi, 1783 yılında Kırım Rusya tarafından ilk kez işgal edildi, 1944 yılında Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti, 2014 yılında ise Rusya Kırım’ı ikinci kez işgal etti.

Ruş işgalcilerinden Kırım Tatarlarının evlerine baskın

Bilindiği gibi, 11 Mart 2020 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Bahçesaray şehri ve Bahçesaray bölgesinde, 7 Kırım Tatarının evinde sabahın erken saatlerinde arama gerçekleşti.

Aramalar sonucunda beş kişi alıkonuldu. Alıkonulan Kırım Tatarları Enver Mustafayev, Seytumer Seytumerov, Osman Seytumerov, Amet Suleymanov ve Rüstem Seytmemetov Akmescit’teki Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Şubesine götürüldü. Daha sonra Enver Mustafayev’in serbest bırakıldığı bildirildi.

Akmescit kentindeki sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, 13 Mart 2020 tarihinde 3 Kırım Tatarı hakkında tutuklama ve biri hakkında da ev hapsi kararı aldı.

Kasım 2020’de, siyasi tutsaklar Osman Seytumerov, Seytumer Seytumerov ve Rüstem Seytmemetov’un  işgal altındaki Akmescit’te bulundukları tutukevinden yasa dışı bir şekilde Rusya’ya sevk edildiği öğrenilmişti.