Batı ırkçılığı! Savaştan kaçanlara rengine göre muamele!

Rusya'nın saldırısının ardından Ukrayna'dan kaçan yüzbinlerce kişi farklı ülkelere sığınmaya çalışıyor. Ancak Ukraynalı mültecilere sınırlarını açma yarışına giren Avrupa devletleri, Ukrayna’da bulunan Afrika kökenlilere yönelik ırkçı muamelede bulunuyor. Afrikalıların kimi sınır kapısından geri çevrilirken, kimi de sözlü tacize maruz kalıyor.

Batı ırkçılığı! Savaştan kaçanlara rengine göre muamele!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sürüyor. Her iki taraftan yüzlerce sivil ve askerin öldüğü saldırılarda, yüz binlerce kişi de komşu batılı ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Müslüman göçmenlere kapılarını kapatan Avrupa ülkeleri, Hristiyan dindaşlarına ise bu kapıları ardına kadar açmış durumda.

Savaşın yıkıcı etkisinin hissedildiği kıtada, Ukrayna ile ilgili mülteci raporu yayınlayan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, yaşanan insani dramı gözler önüne serdi.

Raporda, 500 binden fazla Ukraynalının ülkeden ayrılarak mülteci konumuna düştüğü belirtildi. BM’ye göre en fazla mülteciye Polonya’nın kapılarını açtığı ifade edilirken, Ukrayna’nın en büyük sınır komşusu Belarus’un ise en az mülteci kabul eden ülke olduğu kaydedildi. Ayrıca Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya’nın saldırılarında 14’ü çocuk 400'e yakın sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

EN FAZLA POLONYA EN AZ BELARUS

Polonya, 281 bin kişiyle şu ana kadar en fazla mülteci kabul eden ülke oldu. Polonya’yı 84 bin 586 kişiyle Macaristan takip ederken, Romanya 70 bin 803 kişi, Moldova 36 bin 398 kişi, Slovakya 25 bin 935 kişi kabul etti.

Ukrayna’nın en büyük sınır komşusu olan Belarus ise sadece 263 Ukraynalıyı sınırdan içeri aldı. Raporda diğer Avrupa ülkelerinin 37 binden fazla kişiye kapılarını açtığı ifade edildi.

Sınırda ırkçı muamele

Ukraynalı mültecilere sınırlarını açan Avrupa devletleri, Ukrayna’da bulunan Afrika kökenlilere yönelik ırkçı muamelede bulundu. Afrikalıların kimi sınır kapısından geri çevrilirken, kimi de sözlü tacize uğradı.

Afrikalılar, Twitter’dan başlattıkları “AfricansinUkraine” etiketiyle yaptıkları paylaşımlarla yaşadıkları olayları anlatırken, Ganalı Akwesi Ebenezer, “Sınırda çok fazla ırkçılığa maruz kaldık. Bize ‘Ülkenize dönün ve köle olmaya devam edin’ dediler” sözleriyle yaşadığı kötü tecrübeyi anlattı. 

Başka bir sosyal medya kullanıcısı ise "Afrikalılar, Ukrayna ve Polonya'da hor görülüyor. Batı, savaş zamanında bile bize temel saygıyı gösteremezse, Afrika uluslarından onlarla dayanışma içinde olmalarını isteyemez. Bir salgında görmezden gelinip savaşta ölüme terk mi ediliyoruz?!! KABUL EDİLEMEZ." ifadelerini kullandı

Afrika kökenliler, pasaport kontrolünde en sona bırakılırken, bazı göçmenler ise bindikleri otobüsten ‘Siyahlara hayır’ bağırışları arasında atıldıklarını ve bombaların altında kaderlerine terk edildiklerini kaydetti.

Polonya sınırında çekilen görüntülerde de, Ukraynalıların hiçbir zorlukla karşılaşmamasına karşı, Polonya ordusunun siyahi göçmenlere silah çektiği ve geçişlerine izin vermediği görüldü.

Nijerya'dan Ukrayna sınırındaki Afrikalılara saygı çağrısı

Konu ile ilgili açıklama yapan Nijerya Cumhurbaşkanlığı, “Ukrayna polisi ve güvenlik personelinin Nijeryalıların Ukrayna-Polonya sınırına giden otobüslere ve trenlere binmesine izin vermeyi reddettiği konusunda talihsiz raporlar var” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, "Rusya ile Ukrayna arasında müzakerelere başlama çabaları sürerken, aklımızda en önemli şey, bugün Ukrayna'da mahsur kalan yaklaşık dört bin Nijeryalı vatandaşının ve dost Afrika ülkelerinden çok sayıda diğerinin güvenliği ve insan haklarıdır." denildi

Batı medyasının ırkçı söylemleri tepki çekti

Batı medyası da Ukrayna'ya yönelik Rus saldırısının başlangıcından bu yana, ırkçı söylemler ve kıyaslarda bulunuyor.

Özellikle ABD ve İngiltere merkezli medya kuruluşlarında, son günlerde Müslüman göçmenlere yönelik ırkçı söylemlerde artış yaşandığı görüldü.

"Burası Irak ya da Afganistan değil"

ABD'li CBS kanalı muhabiri canlı yayında, "On binlerce insan Kiev'i terk etmeye çalışıyor ve sayı gittikçe artacak. İnsanlar sığınaklarda saklanıyor. Burası Irak ya da Afganistan gibi onlarca yıldır çatışmaların olduğu bir yer değil. Burası nispeten medeni ve Avrupalı bir şehir." dedi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC'de yayına bağlanan bir yorumcu ise , "Bu benim için çok dokunaklı bir durum. Çünkü 'mavi gözlü sarışın' Avrupalılar her gün Putin'in füzeleri ve helikopterleriyle öldürülüyor." ifadelerini kullandı.

İngiliz yayın kuruluşu SKY News'e Polonya'dan bağlanan muhabir, "Şimdi, Ukraynalılara karşı imkansız bir şey gerçekleşti. Ve o, bir gelişmekte olan, üçüncü dünya ülkesi değil. Bir Avrupa ülkesi." diye belirtti.

"Bunlar Suriye'den gelen mülteciler değil!"

NBC Londra muhabiri de "Bunlar Suriye'den gelen mülteciler değil, Ukrayna'dan gelen mülteciler. Hristiyanlar, beyazlar, bize kültür olarak çok yakınlar." dedi.

Fransa merkezli BFM TV'de süreci değerlendiren Ulysse Gosset ise "21. yüzyıldayız, bir Avrupa şehrindeyiz ve sanki Irak'ta veya Afganistan'daymışız gibi seyir füzesi ateşimiz var, hayal edebiliyor musunuz!" ifadelerini kullandı.

İşgal ve katliamı, sadece Irak ve Afganistan gibi İslam topraklarına reva gören beyanlarda bulunan batı medyası, Ukrayna'da benzer işgal ve saldırıların gerçekleşmesini kabullenemiyor.

Batı medyası, "bizden" dedikleri, "sarışın, mavi gözlü" Ukraynalılara hayranlıklarını sıralarken, "Bunlar Suriyeli değil" diyerek İslam düşmanlıklarını bir kez daha açığa vuruyor.