Rusların Grozni'de yaptığı katliamın üzerinden 22 yıl geçti

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ni kuşatmasının son günlerinde Rus kuvvetlerinin yaptığı katliam hafızalardaki tazeliğini koruyor.

Rusların Grozni'de yaptığı katliamın üzerinden 22 yıl geçti

Aylar boyunca havadan ve karadan ağır bir biçimde bombalanan ve yerle bir edilen şehre kara birlikleri ile girmeye başlayan Rus güçleri , Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ni kuşatmasının son günleri olan 5 Şubat 2000 tarihinde, şehrin Novye Aldi bölgesinde büyük bir katliam gerçekleştirdi.

Bölgeye yönelik, Rus Federal Ordu komutanları tarafından planlanıp icra edilen özel bir operasyon gerçekleştirildi. Plana göre Çeçenler şehirden ülkenin güneyinde bulunan dağlara doğru güvenli bir geçiş bölgesi açıldığına inandırılacaktı. Plan doğrultusunda Çeçenlerin 2 Şubat 2000 tarihinde kenti terk etmelerine müsaade edildi.

Ancak çıkış koridoruna mayın döşeyen Rus güçleri aynı zamanda bölgeye hava saldırısı da düzenlendi. Pusudan kaçan Çeçenler Katyr-Yurt kasabasına sığındı.

Tamamen silahsız ve savunmasız olan bölgeye ağır silahlar ve tanklarla giren Rus birlikleri yaşları 1 ila 82 arasında değişen onlarca sivili katletti. Bazıları hamile olan çok sayıda Çeçen kadın tecavüze uğradı ve öldürüldü. Sivillerin cesetlerinin bir kısmı yakıldı.

Rus ordusunun kasabada vakum bombası kullandığı da daha sonra ki raporlarda ortaya çıktı.

Vakum bombaları paraşütlerle uçaklardan bırakılıyor, yere birkaç metre kala etrafa petrol gazı yayıyor, hava ile temas eden gaz, önce bir patlamaya ardından bir vakuma yol açarak etraftaki insanların oksijensizlikten ölmesine yol açıyordu.

Geride kalan sivil Çeçenlerin bölgeden tahliyesi için gönderilen beyaz bayraklı otobüslerde yine Ruslar tarafından bombalandı. Bazı kaynaklara göre, bu bombardıman sonucunda en az 363 sivil hayatını kaybetti.

Rusya 6 Şubat 2000 tarihinde, bombardımanlardan dolayı şehir merkezi harap olmuş, geride bir çok katliam ve yıkım bırakmış bir şekilde Grozni'yi tamamen işgal etti.

Aradan geçen yıllara rağmen katliamların sorumluları hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmadı ve hiçbir Rus yetkili katliam sebebiyle sorumlu tutulmadı.