Putin'den Afrika'yı Batı'ya kaptırmama çabası

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de düzenlenen iki günlük Rusya-Afrika zirvesinde 40'ı aşkın ülkeden devlet ve hükümet başkanlarını ağırlıyor. Karşılıklı ticaret hacminin iki katına çıkarılması hedefleniyor.

Putin'den Afrika'yı Batı'ya kaptırmama çabası

Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Afrika'da azalan nüfuzunu yeniden genişletmek için atağa geçiyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahipliğinde Çarşamba günü Soçi'de başlayan iki günlük Afrika zirvesinde kıtadan 40'ı aşkın devlet ve hükümet başkanıyla 54 Afrika ülkesinden 10 bin katılımcı yer alıyor.

Düzenlenen ilk Rusya-Afrika zirvesinde konuşan Putin, Afrika ülkelerine milyarlarca dolarlık yatırım taahhüdünde bulundu, ticareti beş yıl içinde ikiye katlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Afrika ülkeleriyle ticarette çok iyi bir gelişme potansiyeli bulunduğunu belirten Putin, Rus petrol ve doğal gaz şirketleriyle Rusya'nın en büyük elmas madencilik şirketi Alrosa'nın faaliyetlerinin yanında internet şirketi Yandex'in de Afrika'nın dijital alanda gelişimi ve enformasyon teknolojileri alanında yardımcı olabileceğini söyledi. Putin ayrıca Afrika ülkelerinin 20 milyar dolar tutarındaki borçlarının da hibe edileceğini açıkladı.

Zirvede Afrika Birliği ile, Rusya'nın öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği arasında işbirliğinin güçlendirilmesi de gündemde.

Afrika'yı Batı'ya kaptırmama çabası

Ancak Rusya‘nın Afrika'ya artan ilgisi sadece ticaretle sınırlı değil. Jeopolitik açıdan Afrika kıtasını Çin, ya da başta ABD olmak üzere Batılı ülkelere kaptırmak istemeyen Rusya, askeri açıdan da para-militer gruplar üzerinde etki sahibi olmaya çalışıyor.

Rusya'nın başta Orta Afrika Cumhuriyeti olmak üzere askeri açıdan güçlü varlık gösterdiği, Mozambik'te Rusya'dan gönderilen özel paramiliter gruplar ya da askeri danışmanları bulunduğunu biliniyor.

Silah ticareti de Putin'in planlarında önemli rol oynuyor. Resmi verilere göre Rusya'nın toplam silah ihracatının yüzde 40'ı Afrika ülkelerine yapılıyor.

Putin zirve öncesinde Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada Afrika'daki eski sömürgeci Batılı ülkeleri, kıtanın doğal kaynaklarını sömürmek için Afrika ülkelerine göz dağı vermekle suçlamış, "Bir dizi Batılı ülkenin egemen Afrika hükümetlerine baskı, şantaj ve göz dağı yoluna nasıl başvurduğunu görüyoruz" demişti.

AFP, DW