Putin: Balistik füzelerimizi önleyebilecek hava savunma sistemi yok!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya attıkları nükleer olmayan hipersonik füzelerine ilişkin, "Şu anda bu tür silahlara karşı koymanın bir yolu yok. Füzeler hedeflere saniyede 2,5-3 kilometre olan 10 Mach hızla saldırıyor." dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve İngiliz yapımı füzelerin Ukrayna tarafından Rus topraklarına atılmasına ilişkin ülkesinin nükleer olmayan hipersonik füzelerle karşılık vermesi hakkında ulusa seslendi.
Putin, "Batı'nın Ukrayna'da kışkırttığı çatışmayı tırmandırmaya devam eden ABD ve NATO müttefikleri, daha önce Rusya Federasyonu topraklarında uzun menzilli hassas silah sistemlerinin kullanılmasına izin verdiklerini açıklamışlardı. Uzmanlar, bu tür silahları üreten ülkelerin askeri uzmanlarının doğrudan katılımı olmadan bu tür silahların kullanılmasının imkansız olduğunu çok iyi biliyor ve Rus tarafı da defalarca vurguladı." dedi.
Bryansk bölgesindeki bir mühimmat deposuna düşen ATACMS füzesi parçaları nedeniyle çıkan yangın söndürüldüğünü, herhangi bir can kaybı veya ciddi hasarın meydana gelmediğini belirten Putin, "Kursk bölgesinde Sever grubumuzun komuta noktalarından birine saldırı düzenlendi. Saldırı ve uçaksavar muharebesi sonucunda tesisin dış güvenlik birimleri personeli ve servis personeli arasında ne yazık ki ölü, yaralı ve yaralılar olmuştur. Kontrol merkezinin komuta ve operasyon personeli yaralanmadı ve normalde birliklerimizin düşman birimlerini yok etme ve Kursk bölgesinden çıkarma eylemlerine liderlik ediyorlar." ifadelerini aktardı.
Bu tür silahların "düşman tarafından kullanılmasının, özel askeri operasyon bölgesindeki savaşın gidişatını etkileyemeyeceğini özellikle vurguladığını" belirten Putin, "Birliklerimiz tüm muharebe hattı boyunca başarılı bir şekilde ilerliyor. Kendimiz için belirlediğimiz tüm görevler çözülecektir." diye ekledi.
"Testler başarılı oldu, fırlatma hedefine ulaşıldı"
Putin, ülkesine yönelik son füze saldırılarına ilişkin şunları kaydetti:
"Amerikan ve İngiliz uzun menzilli silahlarının kullanımına yanıt olarak, 21 Kasım'ında Rus Silahlı Kuvvetleri, Ukrayna'nın askeri-sanayi kompleksinin nesnelerinden birine ortak bir saldırı başlattı. En yeni Rus orta menzilli füze sistemlerinden biri, savaş koşullarında, bu durumda nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyle test edildi. Roket bilim adamlarımız buna 'Oreshnik' adını verdiler. Testler başarılı oldu, fırlatma hedefine ulaşıldı. Ukrayna topraklarında, Dnepropetrovsk şehrinde, bugün bile füze teknolojisi ve diğer silahlar üreten, Sovyetler Birliği zamanından beri bilinen en büyük sanayi komplekslerinden biri vuruldu.
ABD'nin Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinde orta ve kısa menzilli füzeler üretip konuşlandırma planlarına yanıt olarak orta ve kısa menzilli füzeler geliştiriyoruz. ABD'nin 2019 yılında Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı zoraki bir bahaneyle tek taraflı olarak yok ederek hata yaptığına inanıyoruz. Bugün Amerika Birleşik Devletleri sadece bu tür ekipmanlar üretmekle kalmıyor, gördüğümüz gibi askerlerinin eğitimi sırasında gelecek vaat eden füze sistemlerini Avrupa dahil dünyanın farklı bölgelerine aktarma konusunu da çözdüler. Ayrıca tatbikatlar sırasında bunların kullanımına ilişkin eğitimler veriyorlar.
Rusya'nın, bu tür Amerikan silahları dünyanın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkana kadar orta ve kısa menzilli füzeleri konuşlandırmama yükümlülüğünü gönüllü olarak tek taraflı olarak üstlendiğini hatırlatmak isterim.
Tekrar ediyorum: NATO ülkelerinin Rusya'ya yönelik saldırgan eylemlerine yanıt olarak Oreshnik füze sistemini savaş koşullarında test ediyoruz. Orta ve kısa menzilli füzelerin daha fazla konuşlandırılması konusuna ABD ve uydularının eylemlerine bağlı olarak tarafımızca karar verilecektir.
"Saldırgan eylemlerin artması durumunda aynı kararlılıkla ve aynı şekilde karşılık vereceğiz"
Rusya Federasyonu'nun güvenliğine yönelik tehditleri temel alan en yeni füze sistemlerimizin ileri testleri sırasında imha hedeflerini belirleyeceğiz. Silahlarının hedeflerimize karşı kullanılmasına izin veren ülkelerin askeri hedeflerine karşı silahlarımızı kullanma hakkına sahip olduğumuzu düşünüyoruz ve saldırgan eylemlerin artması durumunda aynı kararlılıkla ve aynı şekilde karşılık vereceğiz. Askeri birliklerini Rusya'ya karşı kullanma planları yapan ülkelerin yönetici elitlerinin bunu ciddi olarak düşünmelerini tavsiye ediyorum.
"Bu tür silahlara karşı koymanın bir yolu yok"
Elbette, gerekirse ve yanıt önlemleri olarak Ukrayna topraklarındaki Oreshnik gibi sistemlerle imha hedeflerini seçerken proaktif olarak sivillere teklif edeceğiz ve ayrıca orada bulunan dost devletlerin vatandaşlarından tehlikeli bölgeleri terk etmelerini isteyeceğiz. Bunu insani nedenlerden dolayı, açıkça, aleni olarak korkmadan yapacağız.
Neden korkusuzca? Çünkü şu anda bu tür silahlara karşı koymanın bir yolu yok. Füzeler hedeflere saniyede 2,5-3 kilometre olan 10 Mach hızla saldırıyor. Dünyada mevcut olan modern hava savunma sistemleri ve Amerikalıların Avrupa'da oluşturduğu füze savunma sistemleri bu tür füzeleri önlememektedir.
Uluslararası güvenlik sistemini çökerten, mücadeleye ve hegemonyasına tutunarak tüm dünyayı küresel bir çatışmaya doğru itenin Rusya değil ABD olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.
Biz her zaman tüm tartışmalı konuları barışçıl yollarla çözmeyi tercih ettik ve artık hazırız. Ancak olayların her türlü gelişmesine de hazırız." (İLKHA)