'PKK, Kürdistan'ın bütün parçalar için sorun teşkil ediyor'

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Üyesi Cafer Eminki, PKK’nin sadece Kürdistan Bölgesi için değil, bütün parçalar için sorun teşkil ettiğini söyledi.

'PKK, Kürdistan'ın bütün parçalar için sorun teşkil ediyor'

KDP, yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında Peşmerge güçlerinin Kandil'e yakın "Zini Verte" bölgesine konuşlandırılması ve PKK'nın buna tepki göstererek kendilerine ağır ithamlarda bulunması üzerine KDP Politbüro Üyesi Cafer Eminki, Kürdistan Bölgesi’nin yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını önlemek için Peşmerge Güçleri’ni bölgeye gönderdiğini bertilerek bunun sıradan bir uygulama olduğunu kaydetti.

PKK’nin bölgede sorun teşkil ettiğini vurgulayan Eminki, şunları kaydetti:

“Bu konuda bütün tarafların tutumlarını gözden geçirmesi ve doğru kalıbına oturtturulması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu konu tamamıyla Kürdistan Bölgesi’nin plan ve programları dâhilindedir ve belirli bir siyasi partinin planı değildir. PKK bölgede sorun teşkil ediyor, KDP olarak daha önce de ifade ettik. PKK sadece Kürdistan Bölgesi’nin değil diğer parçalar için de sorun teşkil etmektedir. Çok sayıda KYB’li de PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nde sorun teşkil ettiği konusunda bizimle hemfikir.

PKK’nin söz konusu bölgedeki (Zine Wertê) politikaları Kürdistan Bölgesi için büyük sorun haline geldi. Bu nedenle bu konuyu tamamıyla Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne devredilmesini istiyoruz. ”

“PKK esasen Kürdistan Bölgesi’ni tanımıyor”

Sınırlarını korumak Kürdistan Hükümeti’nin en doğal sorumluluğu olduğunu hatırlatan KDP’li Eminki, “ Kürdistan Hükümeti Koronavirüs gibi büyük bir felaket ile mücadele ve salgının yayılmasını önlemek için sınırları kontrol etmesi en doğal hakkı. Bölgeye yerleştirilen güç korumak dışında nasıl bir tehlike yaratabilir. PKK’nin bunu kendilerine karşı bir tehlike olarak görüyorsa bu durum hükümet ile sorunlarından kaynaklanıyor. Sadece bölgeye gönderilen güç değil esasen PKK Kürdistan Bölgesi’ni tanımıyor (kabul etmiyor)” dedi.

KDP'den yapılan açıklamad da PKK'ye sert karşılık verildi

“PKK Kürdistan Bölgesi’ne saygı duymuyor”

PKK, istediği yere güç göndererek Kürdistan Bölgesi’nin içişlerine karışmayı sıradan bir adım olarak görüyor ancak Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin kendi toprakları üstünde kendi yetkilerini kullanmasını anormalmiş gibi görüyor. Biz bu yaklaşımı şaşkınlıkla takip ediyoruz.

PKK’nin şimdi ve geçmişte de hiçbir şekilde Kürdistan Bölgesi’nin kurum ve kuruluşlarına, emniyet ve vatandaşların huzuruna saygı duymadığını belirtmek isteriz.

“PKK yüzünden büyük maddi ve insani bedeller ödenmiştir”

PKK’nin davranışları nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ndeki binlerce köyde yaşam normale dönemedi, binlere vatandaşın yaşamına engel olmuştur. Kürdistan Bölgesi halkı PKK yüzünden büyük maddi ve insani bedeller ödemiştir. PKK, Türkiye ile çatışma ve savaş içerisinde. Dolayısıyla bize sataşıp Kürdistan topraklarında problem yaratacaklarına gidip sorunlarını Türkiye ile hal etsin.”

Rudaw, K24