Oxfam: Son aylarda Gazze'nin kuzeyine yalnızca 12 yardım tırının girdi

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, son 2,5 ayda Gazze'nin kuzeyine sadece 12 yardım tırının girebildiğini ve bu tırlardan üçünün yardım dağıttığı okulun bir gün sonra işgalci rejim tarafından bombalandığını açıkladı.

Oxfam: Son aylarda Gazze'nin kuzeyine yalnızca 12 yardım tırının girdi

Oxfam'dan yapılan açıklamada, Gazze'nin kuzeyine girecek yardım tırlarını denetleyen işgalci siyonist rejimin son 2,5 ayda 34 tıra izin verirken, yardım dağıtma işlemlerinin kasıtlı geciktirmeler ve işgal ordusunun engellemeleriyle aksadığı bildirildi.

Uluslararası sivil toplum kuruluşlarının (STK) işgal rejiminin bölgeye saldırılarını yoğunlaştırdığı 6 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzeyine girişlerinin engellendiği kaydedilen açıklamada, bu nedenle bölgedeki yardıma muhtaç kişilerin sayısının da belirlenemediği vurgulandı.

Açıklamada, Gazze'nin kuzeyine yalnızca Birleşmiş Milletler (BM) yardım tırlarının girişine izin verildiği ifade edilerek, bu sayının son 2,5 ayda 34 olduğu, ancak bunların hepsinin yardımlarını dağıtamadığı kaydedildi.

Geçen ay 11 tırlık bir konvoyun Cebaliye bölgesindeki arama noktasına geldiği, giriş izni verilmesinden bir süre sonra ise askerler tarafından durdurulduğu hatırlatılan açıklamada, sivillerin girişinin yasak olduğu askeri bölgede tırın yeniden boşaltıldığı belirtildi.

Açıklamada, geçen ay 14 tıra izin verildiği, ancak giriş belgelerinin gecikmesinden dolayı yalnızca 3 tırın Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'a girebildiği bilgisi yer aldı.

Bu tırların Gazzelilerin sığındığı bir okulda yardım dağıttığı kaydedilen açıklamada, "Yardım dağıtılırken işgal askerleri ve dronlar okula ateş açtı ve bölgeyi terk etme uyarısı yaptı. Diğer gün İsrail ordusu geri döndü, okulu bombaladı ve binaları yaktı." ifadeleri kullanıldı.

İşgal ordusunun Gazze'ye 39 gün aradan sonra, 19 Aralık'ta 9 yardım tırının daha girişine izin verdiği ve bu tırların da Beyt Hanun'da su ve gıdadan oluşan yardımları dağıttığı kaydedilen açıklamada, bölgeye girerek yardım dağıtabilen tır sayısının 2,5 ayda toplam 12 olduğu bildirildi.

"Çocuk ve kadınlar çöp dağlarının altında yiyecek artıkları arıyor"

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'na (IPC) göre Gazze'nin kuzeyinde bir kıtlığın yaşandığı, diğer bölgelerinde ise kıtlık riskinin çok yüksek olduğu kaydedilen açıklamada, "İnsanlar, hayatta kalmak için akla gelmeyecek umutsuz yolları denemeye mecbur ediliyor. Çocuklar ve kadınlar hastalık riski altında, metal parçalarıyla yaralanma riskini alarak ve patlamamış bombalarla karşılaşma tehlikesine rağmen çöp dağları altında çıplak elleri ve çoğunlukla çıplak ayaklarıyla yiyecek artıkları arıyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Gazze'nin bugün dünyada en yüksek sayıda uzvu kesilen çocuğa ev sahipliği yaptığı, Gazze'de yaklaşık 130 bin yerinden edilmiş sivil bulunduğu, bunlardan 91 bininin kadın ve kız çocuğu olduğu bildirildi.