Ortadoğu: Batının Ukaryna yaklaşımı 'büyük bir ikiyüzlülük'
Bazı Ortadoğulu liderler batı ülkelerinin Ukrayna savaşıyla ilgili olarak Ortadoğu’daki çatışmalardan farklı yaklaşım sergilemesini büyük bir iküyüzlülük olarak dile getirerek tepki gösterdiler.
Bazı Ortadoğulu liderlere göre Rusya’nın işgalinden günler sonra batılı ülkeler Moskova’yı cezalandırdı ve Ukrayna’ya destek verdi.
Rusya Ukrayna’ya girdikten sonra çeşitli ülkelerin ve Avrupa Birliği gibi kuruluşların yaptırımlarına maruz kaldı. Bunlar Rusya’yı eylemlerinden dolayı cezalandırmak için mali ve ticari yaptırımlar uygulamaya başladı.
Birçok ülke Ukraynalı mültecilere kucak açtı ve Ukrayna’daki silahlı direnişe destek mesajları gönderdi.
Ancak Ukrayna’yı destekleyen davranışlar Ortadoğu’da birçok ülkeyi öfkelendirdi. Ortadoğu’da birçok kişi batının uluslararası çatışmalar konusunda çifte standard uyguladığı görüşünde. Çifte standardın anlamı bir gruba yapılan muamelenin başka bir gruba farklı şekilde yapılması.
Filistin Dışişleri Bakanı Riad Malki bu ayın başında Türkiye’deki bir toplantıda bu görüşlerini dile getirdi. Malki, ‘‘Yedi günden daha kısa bir sürede 70 yıldan uzun süredir uygulanamayacağı söylenen her yöntemi gördük’’ dedi.
Malki bunun ‘‘büyük bir ikiyüzlülük’’ olduğunu vurguladı.
‘‘ABD'nin Irak işgalinde ve mülteci yaklaşımında çifte standart’’
ABD liderliğindeki Irak savaşı 2003’te başladı. O dönemde bazı ülkelerde bu savaş bir ülkenin diğerini yasadışı işgali olarak görüldü. Amerikalılar’la mücadele eden Iraklılar’a haber medyasında terörist denildi. Batıya kaçmaya çalışan mülteciler çoğu kez geri çevrildi ve güvenlik tehdidi olarak görüldü.
Rusya, 2015’te Devlet Başkanı Beşar Esat’a yardım etmek için Suriye’deki iç savaşa katıldı. Bu hamle birçok batı ülkesi tarafından kınandı ancak bu konuda tepki sınırlı kaldı. Rusya’nın yardımıyla Suriye güçleri kentleri yıkarak çok sayıda kişinin ölümüne ve açlığa neden oldu.
Yüzbinlerce Suriyeli mülteci Türkiye ve Avrupa’ya kaçtı. Bazıları denizde hayatını kaybetti ya da kitlesel göçle mücadele eden ülkeler tarafından geri gönderildi.
Yemen’de Suudi Arabistan yanlısı koalisyon, 2015’ten bu yana Husilerle savaşıyor. Çatışma 13 milyon kişiyi açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya bıraktı. Ancak çocukların açlık hikayeleri uluslararası toplumun dikkatini çatışmaya çekmeye yetmedi.
ABD Merkezi İstihbarat Örgütü CIA ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin eski yetkilisi Bruce Riedel, şimdi Washington’daki düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü uzmanı.
Riedel, ABD ve İngiltere’nin, Suudi Arabistan’ın Yemen’de yedi yıldır devam eden savaşını desteklediklerini, bunun da dünyanın en büyük insani felaketlerinden birine yol açtığını belirtiyor.
Dünya genelinde Ukraynalılar’a sosyal medyadan destek mesajları gönderildi. İşgalci bir ülke karşısında eline silah alan Ukraynalılar’a övgüler yağdırıldı. Çifte standardı eleştirenler Filistinliler’in ve Iraklılar’ın aynı şeyi yaptıklarını ancak terörist olarak damgalandıklarını savunuyor.
Batı insan hak ve değerlerini her zaman koruyor mu?
Ancak Ortadoğu’da birçokları Arap ve Müslüman göçmenlerin gördüğü kötü muamelenin haksız olduğu görüşünde. Bu durum söz konusu Ortadoğu kültürü olduğunda batı ülkelerinin insan haklarını ve değerlerini korumayacağının bir kanıtı olarak görülüyor.
Filistin Kamu Diplomasisi Enstitüsü’nden Ines Abdel Razek, ‘‘Sömürgecilikten kaynaklanan algı, bizim öldürülmemizin ve ailelerimizin yasını tutmamızın batınınkinden daha normal olduğu şeklinde’’ diyor.