Orta Doğu'da yağmalanan tarihi eserler sosyal medya üzerinden Avrupa'ya satılıyor

Orta Doğu'da yağmalanan tarihi eserler sosyal medya üzerinden Avrupa'ya satılıyor

Suriye ve diğer Orta Doğu ülkelerinde yağmalanan binlerce tarihi eser sosyal medya siteleri üzerinden Avrupa ülkelerine satılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki, Shawnee Devlet Üniversitesi’nin arkeoloji bölümünde görev yapan Profesör Amr el-Azm'a göre başta Suriye, Irak, Libya ve Yemen'de olmak üzere çatışma bölgelerindeki tarihi eserlerin yağmalanması sistematik bir hale geldi. Bu bölgelerden çalınan eserler yasa dışı ticaret ağları üzerinden satışa sunuluyor.

Amr el-Azm meslektaşı Kati Paul ile kurduğu ATHAR (Antika Ticareti ve Miras Antropolojisi Araştırma Projesi) ile çatışma bölgelerinde yağmalanan tarihi eserlerin sosyal medyada takibini yapıyor.

Euronews’e konuşan Amr el-Azm, 2014'den itibaren özellikle Suriye’den kaçırılan tarihi eslerinin satıldığı Facebook gruplarının ortaya çıkmaya başladığını belirtiyor. Söz konusu ilanlarda tarihi altın ve gümüş paralara, küçük eserlerden büyük mozaiklere kadar tarihi eserlere rastlamak mümkün.

Çoğu kapalı ve binlerce üyesi olan Facebook gruplarını yakından takip eden Amr el Azm, "Facebook sayfaları ve kullanıcılarında bir patlama yaşandığını görüyoruz. Bu uluslararası bir mesele ve Facebook yetkilileri olayların ciddiyetini anlamakta geç kaldı." diye konuştu.

Konuyla ilgilenenler bu grupları ayrıca fikir alışverişinde bulunmak ve tarihi eser sitelerinin nasıl kazılacağını öğrenmek için kullanıyor.

'Bulgaristan bu ticaretin merkezinde'

 

İslami eserlerin genellikle Körfez bölgesine gittiğini belirten Amr, diğer antikalar için ise daha çok Avrupa'dan talep olduğunu vurguluyor.

El-Azm, Avrupa'da antika pazarının iki merkezi olan Londra ve Paris kentlerinde yasa dışı tarihi eser ticaretinin çok gelişmiş olduğun belirtiliyor. Özellikle bu kentlerde elde edilen marjlar diğer kentlere göre daha yüksek.

Avrupa’da yayılan bu yasa dışı ticaretin giriş kapısı ise Bulgaristan. Türkiye üzerinde kaçırılan eserler Bulgaristan'a geçirildikten sonra kolaylıkla AB ülkelerine ulaştırılabiliyor. Aynı zamanda Bulgaristan en çok sahte tarihi eserin üretildiği ülke olarak biliniyor.

Euronews