Öncüler öncüsü bir sahabe: Hazreti Sad Bin Ebi Vakkas

Mardin'in Midyat ilçesinde, Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından, "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar"dan Hazreti Sad Bin Ebi Vakkas'ı anlama ve anma programı düzenlendi.

Programda bir konuşma yapan bölge âlimlerinden Molla İbrahim Akar Hazreti Sad Bin Ebi Vakkas'ın öncülerin öncüsü olduğunu ve Peygamber Efendimizin Allah'a onun duasının kabul olması için dua ettiğini söyledi.

Kocatepe Konferans Salonunda düzenlenen ve sunuculuğunu Enes Çelik'in yaptığı program Ahmet İşler'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Ardından bir açılış konuşması yapan Azim-Der Başkanı Nureddin Ayyıldız, "Azim-Der ve Peygamber Sevdalıları olarak amacımız toplumun her kesimine Sahabe-i Kiram'ın örnek hayatlarını aktarmak, hayatımızda tatbikini sağlamak ve Allah'ın rızasını kazanmaktır. Bu kapsamda 2015'ten bu yana başladığımız bu kutlu yolculuğa dört halifenin hayatlarını çeşitli etkinliklerle aktardık. Bu yıl ise Aşere-i Mübeşşere'den Hazreti Sad Bin Ebi Vakkas ile devam ediyoruz. Programdan azami derecede istifade edilmesini diliyoruz." dedi.

Açılış konuşmasının ardından Hazreti Sad Bin Ebi Vakkas'ın hayatından kesitler adlı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan bölge âlimlerinden Molla İbrahim Akar, Sad Bin Ebi Vakkas'ın örnek hayatından önemli ve ibretlik kesintiler aktardı. Hamaset (yiğit ve yürekli) sahibi bir şahsiyet olan Hazreti Sad'ın ömrünün; mücadele içerisinde ve at sırtında geçtiğini ve birçok önemli olayın öncülerinden olduğunu söyledi.

"Hazreti Sad, inandığı değerler uğrunda ilk oku atan ve ilk oka muhatap olan kişidir"

Allah için ilk defa kan döken ve kanı dökülen Sad Bin Ebi Vakkas'ın, Hazreti Peygamber'in övgü ve duasına mazhar olduğunu ifade eden Akar, şöyle konuştu:

"Hazreti Sad Bin Vakkas! O, aslında Kur'an'ın ifadesiyle öncülerin öncüsü olan birisidir. O, öyle bir sahabe ki, inandığı değerler uğrunda ilk oku atan ve ilk oka muhatap olan kişidir. Hayatta iken cennet ile müjdelenen Peygamberimizin ifadesiyle "Var mı benim gibi dayısı olan çıksın söylesin" diye tarif edilen kimsedir. O, hamaset ve haşyet sahibi heybetin adamıdır. O, inandığı değerler uğrunda, Kur'an ve sünnet uğrunda, o zor dönemde Efendisini ve rehberini yalnız bırakmayan Sad Bin Ebi Vakkas'tır ki, bütün bu meziyetleri içinde taşıyan birisi idi. Aslında o hamasetiyle cihattan cihada koşan ve hiçbir zaman atın sırtından inmeyen ve son nefesine kadar da bu uğurda mücadele veren bir hamaset adamıdır. Demek ki Sad, hassasiyet sahibi bir şahsiyettir. Bu asrın Sad Bin Ebi Vakkasları, onun gibi hassasiyeti, heybeti, haşyeti eğer kuşanmazlarsa, en ufak bir sarsıntıda bu dava yolundan tek tek dökülmeye başlarlar. Biz de bugün onun hayatını öğrenirken kendimize bazı dersler çıkarmak zorundayız."

"Bırakın sahabeyi, Peygamberini tanımayan çocuklarımız ve gençlerimiz var"

Konuşmasına Hazreti Sad'ın hayatından önemli kesitler aktararak devam eden Akar, "Hazreti Sad, annesinin bu tavrı karşısında şöyle bir cevap veriyor; 'Ey anne! Seni ne kadar çok sevdiğimi biliyorsun. Şu anda da canımı istesen annemsin senin için canımı veririm. Ama eğer senin benden istediğin dinim, imanım ve Muhammed'im ise vallahi ben ne dinimden, ne imanımdan ne de Muhammed'imden vazgeçerim. Anne! Anne! Vallahi, eğer yüz canın olsa her gün birisini burada versen ben ne dinimden dönerim ne de imanımdan vazgeçerim.' diyecektir. Ve bunu söylerken 17 yaşında idi. Ve maalesef bugün, bırakın sahabeyi, Peygamberini tanımayan onun yaşlarında çocuklarımız ve gençlerimiz var."

"İman ettiğiniz değerleri ve davayı muhafaza ve müdafaa edin ki, sizler de bu asrın Sad Bin Ebi Vakkasları olasınız"

Konuşmasının sonunda Hazreti Sad'ın son döneminde yaşadıklarını anlatan Akar, onun hayatından örnekler vererek şu mesajları aktardı:
"Kadın-erkek tüm Müslümanlar! Nerede olursanız olun, iman ettiğiniz değerleri ve davayı muhafaza ve müdafaa edin ki, sizler de bu asrın Sad Bin Ebi Vakkasları olasınız. İmanlarınızı güçlendirme adına amellerinizi devamlı çoğaltınız ki yarı yolda kalmayasınız ve ayağınız kaymasın. İlk günkü heyecanınızı son güne kadar taşıyın Sad Bin Ebi Vakkas gibi. Doğru işi doğru zamanda yapmak en büyük hedefiniz olsun. Helalı-haramı iyice öğrenin ve haramlardan uzak durunuz ki, dualarınız makbul olsun. İhsan şuurunu iyice anlayın, her ne yaparsanız yapın niyetiniz Allah rızası için olsun ve hangi ameli işlerseniz işleyin, ihlas ile işleyin ki bu nimet her daim ölüme kadar sizinle olsun."

Akar, son söz olarak, Sad Bin Ebi Vakkas'ın bir sözünü aktararak konuşmasına son verdi:

Vallahi benim kalbimde Müslümanlara karşı, kim olursa olsun hiçbir zaman kin beslemedim.

Program İbrahim Oğuz'un yaptığı dua ile sona erdi.

Programa HÜDA PAR Midyat İlçe Başkanı İsa Altunkaynak, Azim-Der Başkanı Nureddin Ayyıldız ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İLKHA