Nijer, ABD'nin ardından Almanya'nında askeri varlığını ülkesinde sonlandırdı

Nijer, Batılı ülkelerin askeri varlıklarını tek tek sonlandırıyor. Almanya, Mayıs ayında varılan anlaşmanın olgunlaşmasının ardından Nijer'deki askeri varlığını sonlandırdı.

Nijer, ABD'nin ardından Almanya'nında askeri varlığını ülkesinde sonlandırdı

Almanya, hava üssünü boşaltıp son birliklerini Berlin'e gönderdikten sonra Nijer'den tamamen çekilmeyi tamamladı.

Mayıs ayında Almanya'nın Niamey'deki hava üssünü Ağustos sonuna kadar işletmeye devam etmesine izin veren geçici bir anlaşma yapılmıştı . Anlaşmanın uzatılması için yapılan müzakereler, dolayısıyla Almanya'nın Nijer'deki varlığı, hava üssünü işleten Alman birlikleri ve personelinin artık kovuşturmadan muafiyet almaması üzerine bozuldu . 

Nijer Batı'dan uzaklaşıyor

Benzer şekilde ABD ordusu da Nijer'deki son üssünden güçlerini çekti , Pentagon bunu Ağustos ayının başlarında doğruladı.

Pentagon, Nijer Savunma Bakanlığı ile yaptığı ortak açıklamada, "ABD güçlerinin ve varlıklarının Agadez'deki 201. Hava Üssü'nden çekilmesinin tamamlandığını" duyurdu.

Açıklamada, "Bu çaba, çekilme şartlarının karşılıklı olarak belirlenmesinin ardından 19 Mayıs'ta başladı ve önümüzdeki haftalarda ABD ve Nijerya silahlı kuvvetleri arasında tam çekilmenin planlandığı gibi tamamlanmasını sağlamak için koordinasyon devam edecek." ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz Aralık ayında, Nijerya Dışişleri Bakanlığı'nın Niamey'de askeri üs bulunduran ülkelerin diplomatik temsilcilerine gönderdiği mektupta, Nijerya hükümetinin daha önce Batılı ülkelerle imzalanmış  askeri anlaşmaları yeniden değerlendirme planlarını duyurmaya hazırlandığı belirtiliyordu.

Mektupta, bu kararın Batı Afrika ülkesinin çıkarlarını "Nijerya halkının talepleri doğrultusunda" "korumak" ve korumak konusundaki kararlılıklarının bir göstergesi olduğu belirtildi.