San Francisco Eyalet Üniversitesi, soykırımda 'İsrail'e yardım eden şirketlerden yatırımlarını çekiyor

Üniversitenin aylarca süren gösterilerin ardından yatırımlarını çektiği dört büyük şirket ise Lockheed Martin Corporation, Leonardo, Palantir Technologies ve Caterpillar oldu.

San Francisco Eyalet Üniversitesi, soykırımda 'İsrail'e yardım eden şirketlerden yatırımlarını çekiyor

San Francisco Eyalet Üniversitesi (SFSU), Gazze'de "İsrail'in" devam eden soykırımına yardım eden dört firmaya yaptığı yatırımları geri çekti. Bu karar Filistin yanlısı aktivistler tarafından sevinçle karşılandı ve yatırım çekme hareketinin "büyük bir zaferi" olarak değerlendirildi. 

Gazze SFSU Öğrencileri, kampüsün Malcolm X Plaza'sında düzenlediği basın toplantısı ve mitingde, kurumun Amerikan havacılık ve silah şirketi Lockheed Martin Corporation, İtalyan savunma firması Leonardo,  ABD merkezli veri analitiği şirketi Palantir Technologies ve inşaat ekipmanı üreticisi Caterpillar'daki şirket tahvilleri varlıklarını elden çıkaracağını duyurdu .

Bu şirketler, Amerikan Dostluk Hizmetleri Komitesi (AFSC) tarafından "Gazze soykırımından kâr elde etmekle" suçlanıyor.

Eylemler, üniversitenin işgalci soykırıma yardım eden bu firmalardan yatırımlarını çekmesi çağrısı yapan aylarca süren Filistin yanlısı gösterilerin ardından geldi. 

“Üniversitenin bu dört şirketten çekilmeye karar vermesi değil. Üniversitenin yeni bir etik yatırım politikasına karar vermesi ve doğrudan yatırımlarını bu yeni mercekten geçirdiğinde, işaretlenen şirketler bunlardı. Yani politika, üniversitenin gelecekte bu ve benzeri şirketlere doğrudan yatırım yapamayacağından emin olacak," dedi AFSC'nin stratejik koordinatörü Noam Perry, karara varmak için üniversitenin ahlaki duruşundaki değişime atıfta bulunarak.

Perry, "Bildiğim kadarıyla bu, bir ABD üniversitesinin öğrenci kampının yatırımlarından çekilme taleplerine yanıt vermek için bugüne kadar geçirdiği en samimi süreç oldu" dedi ve SFSU'nun yatırım tercihlerinde öğrencilerinin sesine saygı duyduğunu belirtti.

Devam eden soykırımda dört şirketin rolü

Dünyanın en büyük silah üreticilerinden biri olan Lockheed Martin, İsrail İşgal Güçleri'ne (IOF) F-16 ve F-3 jetleri tedarik ederken, Leonardo da rejimin donanmasını, Gazze'yi denizden hedef almak için kullanılan 76 mm'lik toplarla donatıyor.

Denver merkezli Palantir Technologies, "öldürme listeleri" hazırlamada "İsrail"e yardımcı olurken, Caterpillar ise işgalcilere Filistinlilerin evlerini ve sivil altyapısını yıkmak için kullanılan D9 zırhlı buldozerler sağlıyor.

Perry, "Bu buldozerler, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekâtında da önemli rol oynadı, muharip birliklere eşlik etti ve yolları temizleyerek ve tüm yerleşim alanlarını dümdüz ederek yollarını açtı" dedi.

"Palantir ve Caterpillar'dan yatırımların çekilmesinin, SFSU'nun silah üreticilerinden yatırımlarını çekme taahhüdünden değil, üniversitenin yatırım politikasının diğer bölümlerinden kaynaklandığını belirtmek önemlidir. Bu politika, üniversitenin ırksal adalet ve çevre sorunlarına ilişkin önceki taahhütlerine ek olarak artık uluslararası alanda tanınan insan haklarını da dikkate almaktadır." diyerek üniversitenin bu konuda daha fazla şey yapması gerektiğini vurguladı.

 Kaynak:  Almayadeen