Newsweek: 'Çin Afrika'da ABD'yi alt ediyor'

Chatham House Afrika Programı Direktörü, Donald Trump'ın yeniden başkan seçilmesi halinde, "Önce Amerika" odaklı yaklaşımı nedeniyle ABD'nin Afrika ile ilişkilerinin daha da azalacağını ileri sürüyor.

Newsweek: 'Çin Afrika'da ABD'yi alt ediyor'

Newsweek'in haberine göre , Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, geçen hafta Pekin'de düzenlenen zirvede Afrika'ya 51 milyar dolarlık finansman sağlama sözü verdi . Bu adım, ABD'nin bölgede yeniden nüfuz kazanma çabalarıyla aynı zamana denk geldi .

Dokuzuncu Çin-Afrika İşbirliği Forumu'nun (FOCAC) bir parçası olan zirve , 2000 yılından bu yana her üç yılda bir düzenleniyor. Zirveye, Çin'den ziyade Tayvan ile diplomatik ilişkileri bulunan Esvatini (eski adıyla Swaziland) hariç, Afrika'nın 53 ülkesinin çoğundan temsilciler katıldı.

Son yıllarda, köprüler, yollar ve limanlar gibi büyük ölçekli Çin finansmanlı altyapı projeleri, Afrika'nın dört bir yanında dahil olmak üzere birçok gelişmekte olan ülkede yaygınlaştı. Haber web sitesinde, bu yatırımların Çin'in amiral gemisi küresel kalkınma stratejisi olan Xi'nin Kuşak ve Yol Girişimi'nin (BRI) temel taşını oluşturduğu belirtildi.

Ancak Newsweek'e göre , birçok ülkenin kredilerini geri ödeyememesi, özellikle Washington'dan Pekin'in "borç tuzağı" diplomasisi yürüttüğü yönündeki suçlamalara yol açtı. Haber sitesine göre, birkaç Afrika ülkesi artan mali zorluklarla karşı karşıya kaldıkça bu eleştiriler yoğunlaştı.

Çin kredilerinin yeniden yapılandırılması veya yeniden müzakere edilmesi, özellikle COVID-19 salgınının neden olduğu ekonomik aksaklıklardan sonra giderek daha yaygın hale geldi. Zambiya, Çad ve Etiyopya gibi ülkeler borç hafifletmesi talep etti, Zambiya 2020'de kredilerini ödeyemedi ve uzun bir yeniden yapılandırma sürecinden geçti.

Haziran 2023 itibarıyla Zambiya, G20 Ortak Çerçevesi aracılığıyla kredi vadelerinde uzatma sağladı ancak Çin de dahil olmak üzere anapara borçlarında herhangi bir indirim elde edemedi.

Borç krizlerine ve soğuyan ekonomiye yanıt olarak Çin, özellikle BRI kapsamında uluslararası yatırımlara yaklaşımını ayarladı. Bir zamanlar büyük altyapı projeleri için sağladığı muazzam kredilerle bilinen girişim, artık Çinli yetkililerin "küçük ama güzel" olarak tanımladığı daha küçük, hedefli projelere vurgu yapıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bu değişimin Afrika'ya yapılan önemli mali taahhütlerle nasıl örtüştüğü sorulduğunda, ortada bir çelişki olmadığını söyledi.

ABD Ekonomik Analiz Bürosu ve Çin Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Çin'in Afrika'daki doğrudan yabancı yatırımı (FDI) ilk olarak 2008'de ABD'ninkini geçerek 6 milyar doların biraz altına indi. 2013'ten bu yana Çin'in FDI'sı ABD yatırımlarını sürekli olarak aştı ve Çin akışları 2015 ile 2022 arasında ABD'nin iki katından fazla arttı.

Chatham House Afrika Programı Direktörü Alex Vines, Biden yönetiminin 2021'den bu yana ABD'nin Afrika'ya yatırımlarını canlandırmak için çaba sarf ettiğini belirtti.

Raporda, ABD kalkınma yardımının tarihsel olarak sağlık, tarım ve yönetişim gibi sektörlere odaklandığı hatırlatıldı. Ancak son zamanlarda ABD, Angola'nın Lobito Limanı'nı Luau şehrine bağlayan Lobito Koridoru demir yolunun yükseltilmesi gibi altyapı projelerine odaklandı.

Vines, "Lobito Koridoru gibi girişimlerin yanı sıra, Afrika'daki ABD yetkililerinin varlıklarının yeniden düzenlenmesi ve buradaki ayak izlerinin artması söz konusu" diye belirtti.

Vines, ABD'nin Afrika ile etkileşiminin, hidrokarbon yatırımları ve stratejik minerallere erişim dışında Amerikan özel sektörünün sınırlı katılımı nedeniyle engellendiğine dikkat çekti. Bu, Çin ve diğer rakiplere bir avantaj sağladı.

Buna karşılık, Çin'in Afrika ile son dönemde kurduğu ortaklıklar, ticaret, yeşil kalkınma ve endüstriyel tedarik zincirlerinde iş birliği gibi ticari iş birliğini vurguluyor.

Vines ayrıca, Donald Trump'ın yeniden seçilmesi durumunda, dış yatırım ve yardımı teşvik etmek yerine ticaret açıklarını azaltmaya odaklanan "Önce Amerika" politikası nedeniyle ABD'nin Afrika ile ilişkilerinin daha da azalacağını öngördü.

ABD Nüfus Sayım Bürosu'na göre, 2023 yılında ABD'nin Afrika'ya ihracatı yaklaşık 29 milyar dolar olurken, ithalatı 38 milyar doları aştı ve bunun sonucunda 10 milyar dolarlık dış ticaret açığı oluştu.

Vines, "Bu, birçok Afrika ülkesinin istediği şey değil" dedi ve ekledi: "Giderek daha fazla, hem Çin'den hem de ABD'den ekonomik katılım da dahil olmak üzere çok kutupluluk arıyorlar"

Newsweek raporu ayrıca geçen yıl Kenya ve Nijerya'da yapılan bir Pew Araştırma Merkezi anketine atıfta bulundu. Ankette Nijeryalıların %82'sinin Çin yatırımına olumlu baktığı, % 74'ünün ise ABD yatırımına olumlu baktığı görüldü. Kenyalılar arasında %73'ü her iki ülkenin yatırımlarının da faydalı olduğuna inanıyordu.