Navalni protestolarında gözaltıların sayısı bini aştı
Rusya'da ülkesine döndükten sonra gözaltına alınan Rus muhalif Navalni'ye destek amaçlı düzenlenen protestolarda binden fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
Rusya'da cezaevinde bulunan muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'ye destek amaçlı düzenlenen protestolar bugün de sürüyor. İnsan hakları savunucularının verdiği bilgilere göre, ülke genelinde düzenlenen protesto gösterilerinde binden fazla kişi gözaltına alındı. Siyasi gözaltı ve tutuklamaları takip eden sivil toplum kuruluşu OVD Info'nun verdiği bilgilere göre, sadece Vladivostok kentinde gözaltına alınanların sayısı 100'ü geçti. Videolarda göstericilerin "Putin bir hırsız," "Rusya için özgürlük" gibi sloganlar attığı görüldü. Ülkenin doğusunda yer alan Vladivostok başkent Moskova'ya bir saat uçuş mesafesinde bulunuyor.
Navalni'nin destekçileri başkent Moskova başta olmak üzere ülke genelinde 100 kentte protesto çağrısı yapmıştı. Saat farkı nedeniyle ilk gösteriler ülkenin doğusunda başladı.
Başkent Moskova'da ise protestoların başlamasının planlandığı öğle saatleri öncesinde en az 142 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
Polis şehir merkezine girişleri engellerken, birçok metro istasyonunu da giriş-çıkışlara kapattı. Rus yetkililer, protestolara izin vermediklerini ve düzenlenmesi halinde gösterilerin dağıtılacağını açıklamıştı.
Geçen hafta sonu yüzbinlerce kişi Navalni'ye destek olmak ve Putin'in politikalarına karşı çıkmak için ülke genelinde protesto gösterileri düzenlemişti.
Gösterilerde, 3 binden fazla kişinin gözaltına alındığı ifade edilmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Navalni'ye destek amacıyla yapılan gösterilerin "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu savunmuştu. Navalni'nin ekibi de 31 Ocak'ta gösterilerin yeniden yapılacağını duyurmuştu.
Berlin dönüşü gözaltına alınmıştı
Daha önce aldığı bir ceza kapsamındaki şartlı tahliye koşullarını yerine getirmemekle suçlanan Navalni, 30 gün hapis cezasına çarptırılmış, avukatlarının yaptığı itiraz ise geçen Perşembe günü reddedilmişti.
Navalni zehirlenmesinden Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ve Rusya Federal Güvenlik Servisi'ni (FSB) sorumlu tutuyor. Putin ve FSB ise suçlamaları reddediyor.