Suudi Arabistan'a silah satışı yasaklansın çağrısı

İngiltere'de muhalefet partileri, hükümete Suudi Arabistan'a yapılan silah ihracatını durdurma ve daha fazla baskı yapma çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan'a silah satışı yasaklansın çağrısı

Yemen'de iç savaş sürerken, Suudi Arabistan'ın Avrupa'daki en önemli silah ihracatçısı konumundaki İngiltere, uluslararası eleştirilere rağmen bu tavrından vazgeçmiyor.

İngiltere'de aralarında İşçi Partisi, İskoç Ulusal partisi, Liberal Demokratlar, Plaid Cymru ve Yeşil Parti'nin de olduğu muhalefet partileri, Dışişleri Bakanlığına Suudi Arabistan'a silah ihracatını durdurma çağrısı yapan bir mektup yazdı.

Parti liderleri mektupta, Suudi Arabistan'a "temel insan hakları yasalarına uyması için" daha fazla baskı yapılması gerektiği, silah ihracatının devam etmesinin ise utanç verici olduğu mesajı verdi.

Suudi Arabistan'a silah satışındaki en büyük problem, İngiltere ve Fransa. Buna ilaveten eğer Riyad'a silah ambargosu uygulanırsa en fazla kayıp yaşayacak ülke İngiltere. Zira İngiltere, silah ticaretinin yüzde 48'ini bu Ortadoğu ülkesine yapıyor. 

Mektupta ayrıca Almanya, İspanya, Danimarka, Kanada, ABD Kongresi, BM İnsan Hakları Konseyi ve Avrupa Parlamentosunun silah ihracatını askıya aldığı hatırlatıldı. (Guardian)