'Namaz sancağının altında fesada karşı direnmeliyiz'

Batman'da düzenlenen "Hayat Namazla Güzeldir" konulu konferansta konuşan Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman, böylesi bir asırda Müslümanları ayağa kaldıracak, diriltecek tek şeyin namaz olduğunu söyledi.

Batman'da, Kur'an Nesli Platformu tarafından düzenlenen "Hayat Namazla Güzeldir" konulu programda, ümmetin içinde bulunduğu kötü durumun en önemli sebebinin namazsızlık olduğuna işaret edilerek 'Namaz'ın önemine vurgu yapıldı.

"Hayat Namazla Güzeldir"

Kur'an Nesli Platformu Batman İl Koordinatörlüğü tarafından "Hayat Namazla Güzeldir" konulu bir konferans düzenlendi.

Batman İl Kültür Müdürlüğü'nde düzenlenen programa; HÜDA PAR Genel İstişare Kurulu Başkanı İsa Aydın, İl Başkanı Davut Şahin, Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, Kur'an Nesli Platformu Başkanı Molla Beşir Şimşek, bölgenin kanaat önderleri ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Sunuculuğunu Mehmet Emin Uraz'ın yaptığı program, Selimiye Medresesi hafızlarından İbrahim Ertaş'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan Kur'an Nesli Platformu genel koordinatörlerinden Mehmet Emin Sütçü, çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.

Kur'an Nesli Platformu olarak 2011'den bu yana Kur'an'ı anlamak ve hayata rengini vermek adına birçok faaliyet yürüttüklerini belirten Sütçü, "Kur'an'ı anlamaya dönük yapılan sınavlar, Kur'an-ı Kerim öğretim programları, konferanslar, seminerler ve daha sayamadığımız birçok özverili çalışmasıyla adından söz ettiren platformumuzun, belki de en önemli çalışmalarından biri, 'Hayat Namazla Güzeldir' teması kapsamında yürütülen faaliyetlerdir. Bizler biliyoruz ki, imandan sonraki en büyük hakikattir namaz. Terke uğradığında türlü belaların yağmur gibi üzerimize inmesine sebep olan ibadettir namaz. Namaz, bir kulluk ilanı, yüce bir saltanat karşısında bir itaat beyanı, bir teslimiyet nişanıdır." dedi.

"Namazı hayatımızın merkezine yerleştirmeli ve namaz eksenli yaşamalıyız"

Tüm Peygamberlerin hayatında namazın olduğuna dikkat çeken Sütçü, "O halde bizler Peygamberlerden gelen bu mirasa büyük bir aşkla sarılmalıyız. Namazı hayatımızın merkezine yerleştirmeli ve namaz eksenli yaşamalıyız. Namazın pak ruhu sinmeli üstümüze ve can gelmeli ölü bedenlerimize. Vücutta başın yeri ne ise, dindeki yeri de o olan namaz, bu yönüyle ümmetin dirilişinin de temel şartıdır. Bugün hepimizin şikâyetçi olduğu, ümmetin içinde bulunduğu elim vaziyetin en önemli sebebi namazsızlıktır. Hayasızlığa karşı bir koruma kalkanı olan namaz terkedilince, kötülüklerin nasıl habis bir ur gibi hızla yayıldığını esefle müşahede etmekteyiz. Toplumun maneviyatını ayakta tutan direk çökünce, o enkazın altında saklı kalır tüm güzellikler. O yüzdendir ki, 'Hayat Namazla Güzeldir' diyoruz." diye konuştu.

"Evlatlarımıza mal mülk sevgisi değil, ibadet sevgisi kazandıralım"

Konuşmasının devamında Sütçü şunları söyledi:

"İşte böylesi bir bilinçle tüm ibadetlerin özü ve fihristesi olan namazla yaşamak onurumuzdur. Ahir zamanın tehlikeli dalgalarıyla boğuşan gençlerin serkeş ruhlarını itaat altına almak, sevinç kaynağımızdır. Henüz yedisindeki taptaze dimağlara, namaz sevgisini aşılamak en büyük mirasımızdır. Gelin bu onurumuza, mutluluğumuza sahip çıkalım. Evlatlarımıza mal-mülk sevgisi değil, ibadet sevgisi kazandıralım. Hayatımızı namazla nurlandırmak için çalışalım, didinelim. Öyle ki hayatımız namaz, namazımız hayatımız olsun."

Açılış konuşmasının ardından program, sinevizyon gösterimi ve seslendirilen ilahilerle devam etti.

Daha sonra kürsüye gelen Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman, "Hayat Namazla Güzeldir" konulu bir konuşma yaptı.

Maneviyatın silindiği, toplumun ayarlarının bozulduğu bir asırda yaşadıklarını söyleyen Yaman, böylesi bir asırda Müslümanları ayağa kaldıracak, diriltecek tek şeyin namaz olduğunu kaydetti.

"Maneviyatın azaldığı asırda bizi ayağa kaldıracak tek silah namazımızdır"

Anlamların tahrip ve tahrif edildiği bir asırda yaşadıklarını vurgulayan Yaman, "Manaların yitirildiği bir asırdayız. Kelimelerin yerlerinden değiştirildiği bir asırdayız. Maneviyatın silindiği bir asırdayız. Aidiyetlerin zayıfladığı bir asırdayız. Kavim, aile, cemiyet, din aidiyeti… Aidiyetler zayıflıyor. Araçların amaç haline getirildiği bir asırdayız. Ayarların bozulduğu bir asırdayız. Ailelerin, neslin, alış-verişin, terbiyenin, eğitimin ayarları bozuluyor. Yine ahlakın sanki menfaate endekslendiği, menfaatle ölçüldüğü bir asırdayız. Ahlak tahrip ediliyor. Böylesi tahrip olmuş bir asırda bizi ayağa kaldıracak, diriltecek olan tek bir silahımız var, o da namazımızdır." ifadelerini kullandı.

"Namaz sancağının altında bu fesada karşı direnmeliyiz"

"Biz namazın arkasına geçerek, namaz sancağının altında bu fesada karşı direnmek zorundayız" diyen Yaman, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz Miraç'a çıkarak bu tahrifata karşı direnmek zorundayız. Şu anda Kudüs'e sahip çıkmamızı bize namazımız emrediyor. Mekke'ye, Medine'ye, Arakan'a, Suriye'ye, Sudan'a, Mısır'a, Libya'ya, Tunus'a, Pakistan'a ve Müslüman kardeşlerimize sahip çıkmamızı, onlar için çalışmamızı, bize namazımız emrediyor. Şu toplumdaki adaletsizliğe, sömürüye, ikiyüzlülüğe karşı durmamızı, bize namazımız emrediyor. Şu toplumun gençlerinin ahlaksızlığa, fuhşiyata, kumara, uyuşturucuya düşmemesi için çaba göstermemizi, bize namazımız emrediyor. Çocuklarımızın ahlakını, terbiyesini, iffetini, adabını öğretmemizi, bize namazımız emrediyor. Her işimizi Kur'an'a, sünnete göre yapmamızı, bize namazımız emrediyor. Eğer emretmiyorsa o namazımızda bir sorun var. Gereği gibi kılınan bir namaz, inanın ailemizi de, gençlerimizi, fikrimizi, zikrimizi de ihya ve ıslah eder."

Program, şiir dinletisi ve yapılan duanın ardından son buldu.

İLKHA