Myanmarlı aktivistler demokrasi tesis edilene kadar protestoları sürdürmekte kararlı

Myanmar'da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı protestoları destekleyen insan hakları savunucuları ülkede demokrasi yeniden tesis edilip sivil hükümet yönetime dönene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyor

Myanmarlı aktivistler demokrasi tesis edilene kadar protestoları sürdürmekte kararlı

Myanmar'da 6 Şubat'ta başlayan ve bir aydan fazladır ülkenin birçok şehrinde her gün devam eden protestolarda darbe karşıtları, gözaltındaki hükümet üyelerinin serbest bırakılması ve askeri hükümetin istifasını talep ediyor.

Protestolara sert müdahale eden güvenlik güçlerinin şimdiye kadar en az 60 kişiyi öldürmesine rağmen gösteriler büyük kalabalıklarla sürüyor.

Aktivist Keren Khin, darbe karşıtı protestolar başladığı günden bu yana protestoları her gün sosyal medya üzerinden duyurduğunu belirterek, "Aktivistler olarak bir kısmımız protestoları sahada organize ederken bir kısmımız da internet üzerinden mücadeleye destek veriyor. Ben de protestocuların sesini dünyaya duyurmaya çalışan yüzlerce aktivistten biriyim." dedi.

Khin, Yangon şehrinde ikamet ettiğini ve temel ihtiyaçlar hariç dışarı çıkmadığını ifade ederek, "Evimin bulunduğu sokaktan sürekli askeri araçlar geçiyor. Bazen rastgele binalara ateş açarak bizi korkutmaya çalışıyorlar." ifadesini kullandı.

Güvenlik güçlerinin, protestoculara şiddetine yönelik her gün fotoğraf ve videolar yüklediğini anlatan Khin, "Bu yapılan vahşetten de fazlası. İnsan olan birinin bu kadarını yapabileceği düşünülemez. Barışçıl göstericileri durdurabilmek için ellerindeki her türlü gücü kullanıyorlar. Şimdiye kadar 60'ın üzerinde vatandaşımızı kaybettik." dedi.

"Günde 16 saat çalışıyorum"

Khin, askeri darbe başarısız olana kadar protestoları destekleyeceğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bağımsız medyaya getirilen yasakların ardından sosyal medya, sesimizi duyurabileceğimiz tek yer haline geldi. Bu yüzden elimden geldiğince cuntaya karşı mücadeleye internet ortamında destek vermeye çalışıyorum. Her gün yaklaşık 8 saat internet kesintisi yaşıyoruz. Onun dışında günümün 16 saatini protestolara dair gelişmeleri sosyal medyada paylaşmaya ayırıyorum. Görevimi yapmaktan yorulmuyorum. Dinlenmeyi de düşünmüyorum çünkü özellikle Facebook ve Twitter'da protestolara dair gelişmeleri anbean güncelleyen çok sayıda hesap yok."

Birleşmiş Milletlerin (BM) soykırım, savaş suçları, etnik temizlik gibi insanlık suçlarını önlemek ve gerekirse bu suçların işlendiği ülkelere dış müdahalede bulunmak için 2005'te imzaladığı Koruma Sorumluluğu (R2P) anlaşmasını hatırlatan Khin, "Myanmar halkının büyük çoğunluğu R2P istiyor ve bunun cuntaya karşı tek yol olduğunu düşünüyor. Dış müdahale istemek yanlış değil çünkü cunta, iktidarını korumak için her türlü şiddeti uygulamaktan çekinmiyor." ifadesini kullandı.

Aktivist Khin, protestoculara şiddet uygulayan güvenlik güçlerini "terörist" olarak nitelediğini belirterek, dünya ülkelerini bu insani krize karşı harekete geçmeye çağırdı.

AA