Myanmar'da, sosyal medyada direniş paylaşımlarını beğenenlere hapis tehdidi

Myanmar'da cunta yönetimi, direniş hareketinin gönderilerini paylaşma gibi sosyal medya faaliyetlerini gerçekleştirenlerin 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini duyurdu.

Myanmar'da, sosyal medyada direniş paylaşımlarını beğenenlere hapis tehdidi

Ülkenin iktidardaki cuntası salı günü yaptığı açıklamada, Myanmar halkından direniş hareketine manevi destek vermekten sakınmasını istedi ve hareketin sosyal medyadaki içeriklerinin "beğenilmesine" veya paylaşılmasına karşı halkı uyardı.

Açıklamada direniş hareketinin gönderilerini paylaşma gibi sosyal medya faaliyetlerini gerçekleştirenlerin 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceği belirtildi.

Cuntanın enformasyon bakanı ve sözcüsü Zaw Min Tin, "militanların" ordu yönetimindeki ülkede istikrarı bozmak amacıyla yürüttükleri kampanyada insanları öldürmek için kaynak aradığını söyleyerek, onları halka açık platformlarda destekleyenlere sert karşılık verileceğini sözlerine ekledi.

Ulusal Birlik Hükümeti'ni (NUG) veya silahlı kuruluşu Halk Savunma Güçleri'ni (PDF) sosyal medyada desteklemek, üç ila 10 yıl hapis cezasına sebep olabilir. Cunta sözcüsü, direniş hareketine düşük miktarlarda bile maddi destek verenlerin daha da kötü sonuçlarla karşılaşacağı uyarısını yaptı.

Güneydoğu Asya ülkesi, askeri yetkililerin yönetimi ele geçirdiği geçen yılın başlarından bu yana siyasi istikrarsızlık ve şiddetle boğuşuyor.

Cunta sözcüsü, televizyonda yayımlanan basın açıklamasında, "Teröristlere para bağışlar ya da eylemlerini desteklerseniz daha ağır cezalarla karşılaşırsınız. Bunu masum sivilleri korumak için yapıyoruz" iddiasında bulundu.

Bakan ayrıca basın açıklaması sırasında, direniş gruplarına yardım etme eylemlerine ilişkin cezaları detaylandırdı.

Myanmar ordusunun şubatta iktidarı seçilmiş hükümetin elinden almasının ardından ülke, bazı BM uzmanlarının iç savaş olarak tanımladığı duruma düştü.

Darbenin ardından aktivistler, gazeteciler ve eski politikacılar gibi ordu muhalifleri, seslerini daha geniş çapta duyurabilmek için sosyal medya platformlarını kullanıyor.

Bazı yurttaş gazeteciler de düzenlenen protestolar ve ordunun yaptığı iddia edilen zulümlerin görüntülerini sık sık yayımlamaya yöneldi.