Modi yönetimi Assam eyaletinde 700'den fazla medreseyi kapatacak

Milliyetçi Hindistan Halk Partisi idaresindeki Assam'da kabul edilen yasayla eyaletteki tüm İslami okullar hükümsüz kılınırken, 700'den fazla medrese ve islami okul kapatılıyor.

Modi yönetimi Assam eyaletinde 700'den fazla medreseyi kapatacak

Hindistan'ın Assam eyaletinde Müslümanlara ait 700'den fazla okul nisanda kapatılacak.

Reuters'ın haberine göre Başbakan Narendra Modi'nin başında olduğu milliyetçi Hindistan Halk Partisi (BJP) idaresindeki Assam'da perşembe günü kabul edilen yasayla eyaletteki tüm İslami okullar hükümsüz kılınırken bu okulların "standartların altında kaldığı" öne sürüldü.

Muhalefetteki siyasetçiler karara tepki göstererek söz konu hamlenin hükümetin Hindu çoğunluktaki ülkede Müslüman karşıtı tutumu yansıttığını söyledi.

Eyaletin Eğitim Bakanı Himanta Biswa Sarma yerel meclise yaptığı açıklamada, Assam'ın kuzeydoğusunda medrese olarak bilinen 700'den fazla okulun nisan itibarıyla kapatılacağını bildirdi.

Modi'nin partisinin önde gelen isimlerinden biri olan Sarma, "Müslüman azınlık topluluğundan camilere imam yetiştirmekten ziyade daha fazla doktora, polis memuruna, bürokrata ve öğretmene ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Muhalefetteki siyasetçilerse bu kararın Müslümanlara yönelik bir saldırı olduğunu dile getirdi.

Ulusal Kongre Partisi'nden milletvekili Wajed Ali Choudhury, "Temel fikir, Müslümanları silip yok etmek" dedi.

Hindistan'da Modi başkanlığındaki hükümet, Afganistan, Pakistan ve Bangladeş'ten yasadışı göçmenlere vatandaşlık kazanma yolu açan ancak Müslümanları dışlayan tartışmalı 2019 Vatandaşlık Kanunu sebebiyle bu yıl da geniş çaplı protestolara sahne olmuştu. Eylemlerin gerçekleştiği dönemde Müslüman azınlıkları hedef alan saldırılarda onlarca kişinin katledildiği belirtilmişti.

Geçen haftalarda Güney Asya Azınlıkların Durumu'nun sunduğu 2020 raporunda bu duruma dikkat çekilmiş, Hindistan'ın sivil toplum aktörlerinin muhalefet alanını kısıtlamasına vurgu yapılırken, bu ülkenin "Müslüman azınlıklar için tehlikeli ve şiddet içeren bir yer" haline geldiği ifade edilmişti.

Independent, Reuters