Hindistan ile Pakistan arasında gerginlik

Pakistan, Hindistan'ın, iki ülke arasında gerginliğin tırmanmasına neden olan Cammu Keşmir bölgesindeki saldırıları düzenlediği iddia edilen Ceyş-i Muhammed (JeM) hareketiyle ya da Pakistan'ın, 14 Şubat'ta Hint polis teşkilatına bağlı milis gücüne yapılan saldırıyla bağlantısı olduğuna ilişkin herhangi bir kanıt sunmadığını belirtti.

Hindistan ile Pakistan arasında gerginlik

Geo News'in haberine göre, Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Faysal, Hindistan tarafından paylaşılan bir dosyada, JeM hareketinin lideri Mesud Azhar'ın ya da herhangi bir Pakistanlının, 14 Şubat'ta Hindistan kontrolündeki Cammu Keşmir bölgesinde Hint polis teşkilatına bağlı milis gücü konvoyuna yapılan bombalı intihar saldırısıyla herhangi bir bağlantısının kurulmadığını ifade etti.

Yeni Delhi tarafından hazırlanan tüm dosyaların incelendiğini aktaran Faysal, Hindistan'ın, Azhar ya da Pakistan'ın Pulwama'daki saldırıyla bağlantısını ortaya koyan herhangi bir kanıt sunmadığını söyledi.

Pakistan'ın olayla ilgili yaptığı soruşturmanın ilk bulgularının İslamabad'daki Hindistan üst düzey yetkilileri ile paylaşıldığını dile getiren Faysal, Hindistan'dan saldırıya ilişkin daha fazla ayrıntı ve kanıt talep edildiğini vurguladı.

Hindistan'dan, Pakistan'a tepki

Hindistan, "JeM'nin Pulwama'daki sınır ötesi saldırısındaki suç ortaklığına, kamplarının varlığına ve Pakistan'daki liderliğine" ilişkin hazırladığı ayrıntılı dosyaya ilişkin Pakistan'ın verdiği yanıtın "hayal kırıklığına" neden olduğunu belirtti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ne yazık ki Pakistan inkar etmeyi sürdürüyor ve hatta Pulwama'yı bir terör saldırısı olarak kabul etmeyi reddediyor." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Pakistan'a, 2004'teki, "kontrolündeki herhangi bir bölgenin, herhangi bir şekilde, Hindistan karşıtı saldırı için kullanılmasına izin vermeyeceğine" ilişkin taahhüdüne sadık kalması çağrısında bulunuldu.

ABD, İngiltere ve Fransa, BM Güvenlik Konseyi JeM örgütünün lideri Mesud Azhar'ın yaptırım listesine alınmasını, kendisine silah ambargosu ve seyahat yasağı uygulanmasını, mal varlıklarının dondurulmasını talep etmişti.

Çin de Azhar'ın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin yaptırım listesine alınmasına, 2016 ve 2017'de olduğu gibi bu kez de karşı çıkmıştı. (A.A)