Mısır'da İhvan liderlerine yönelik idam kararları Diyarbakır ve Batman'da kınandı

Mısır'da geçtiğimiz günlerde cunta mahkemeleri tarafından İhvan liderlerine verilen hukuksuz idam kararları Diyarbakır ve Batman'da telin edildi.

Mısır'da İhvan liderlerine yönelik idam kararları Diyarbakır ve Batman'da kınandı

Yaptığı darbeyle Mısır'ın tarihinde 5'nci seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi hapseden batılı devletlerin kuklası Sisi, ülkede hukuksuzluklara devam ediyor.

Yapılan hukuksuzluklara her gün bir yenisi daha eklenirken son olarak 12 İhvan liderinin idam edilmesi kararı tepkilere neden oldu.

Sisi'nin zulümlerine tepki göstermek amacıyla Diyarbakır tarihi Ulu Camii önünde Cuma Namazı'ndan sonra bir araya gelen İslami sivil toplum kuruluşları, yaptıkları kitlesel basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

İslami STK'lar adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Şimşek, darbeci cunta mahkemelerinin zulümlerinin sona erdirilmesi için Müslüman ülke yöneticilerinin tepki göstermesi gerektiğini söyledi.

Cunta yönetiminin yapmış olduğu darbe ve sonrasında yaşanan gelişmeleri hatırlatan Şimşek, "Mısır'da seçimle iş başına gelen ilk ve meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013 günü Sisi cuntasının alçak darbesiyle devrilmiş, yönetimi cunta ele geçirmişti. Bu zulme karşı çıkan yüzbinler Rabia ve Nahda meydanlarını doldurmuş, şiddet eylemine başvurmadan bütün dünyanın gözü önünden barışçıl tepki ve itirazlarını dile getirmişlerdir." dedi.

Şimşek, "Darbeci cunta Ağustos 2013'te bütün dünyanın gözleri önünde Mısır tarihinin en kanlı müdahalesi gerçekleştirmiş ve aynı gün binden fazla sivil insan katletmiştir. Devam eden günlerde de darbeci cunta sivil insanları katletmeye devam etmiştir. Esma Biltaci ve onun gibi pek çok sivil doğrudan nişan alınarak şehid edilmiştir. Meydanlarda toplananlardan on binlercesi göz altına alınmış ve darbeci cuntanın kontrolünde meşru olmayan mahkemeler tarafından tutuklanmışlardır. Bu mahkemelerde yargılanan ve İhvan Hareketinin üst düzey yetkililerinden büyük bir kısmı hakkında idam kararı verilmiş, bir kısmı ise müebbet hapse çarptırılmışlardır." ifadelerini kullandı.

"Yargı önünde hesap vermesi gereken mazlum Mısır halkı değil, darbeci cuntacılardır"

Son alınan idam kararlarına değinen Şimşek, "Rabia Meydanında darbeyi protesto ettikleri için haklarında idam kararı verilen 12 kişi hakkında Mısır Yargıtay'ı 14 Haziran günü idam kararlarını onadı ve infazlarına karar verdi. Aralarında şehit Esma'nın babası Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed Biltaci, eski Gençlik ve Spor Bakanı Usame Yasin, Prof. Dr. Abdulrahman Elbar ve Saffet Hicazi gibi isimlerin yer aldığı 12 kardeşimiz, yıllarca ellerinden alınan özgürlüklerinin yanında şimdi de canlarından olmanın kıyısındalar." şeklinde konuştu.

Mısır'da İhvan liderlerine yönelik idam kararları Diyarbakır'da kınandı

Barışçıl protesto yapan siviller aleyhine verilen haksız, hukuksuz ve vicdansız kararları kınadıklarını dile getiren Şimşek, "Despotik, zalim ve alçak darbecileri mazlum Mısır halkına karşı giriştikleri bu zulümleri sebebiyle lanetliyoruz. İdam kararları ve bu kararların infaz edilmesi Mısır'daki vahşetin tescilidir. Darbeci cuntanın zulmüne sessiz kalmayan, meydanları terk etmeyerek şehit olanlar bütün dünyaya zulmü teşhir etmişlerdir. Yargı önünde hesap vermesi gereken mazlum Mısır halkı olmayıp, darbeci cuntacılardır." diye belirtti.

"Sisi cuntası ve mahkemeleri emperyalistlerin desteği ile zulümlerine devam ediyorlar"

Cuntacıların, Mısır halkının izzetli duruşunu ve iradesini idam cezaları ile teslim alamayacağının altını çizen Şimşek, "Milletin seçtiklerini darbeciler yargılayamaz. Siyasi kararlarla özgür düşünce ve sivil siyaset esir alınamaz. Baskı, dayatma, yargılama ve idam sehpaları haklı ve meşru direnişi durduramaz. İntikama veya toplumsal muhalefeti sindirmeye dönük olan bu siyasi idam kararları yok hükmündedir. Hiçbir meşruiyeti olmayan zalim Sisi cuntası ve mahkemeleri emperyalistlerin açık veya örtülü desteği ile zulümlerine devam etmektedirler." dedi.

Dünya liderlerine çağrıda bulunan Şimşek, "İslam coğrafyasında zalimlere karşı hak ve adaletten yana tavır alan iktidara çağrı yapıyoruz; Mısır yargısının aldığı bu haksız kararlara karşı, Mısır devleti ile siyasi-ekonomik ilişkileri düzeltmek adına sessiz kalmayın. Haksız ve Hukuksuz idam kararlarına karşı tepki verin." ifadelerini kullandı.

Şimşek, "Ayrıca, Mısır'ın halk tarafından seçilen ilk ve meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Sisi cuntası karşısındaki baş eğmeyen ilkeli duruşu hafızalarımıza kazındı. Mursi, 2 yıl önce tağutlar karşısındaki sebatkar tutumunu tüm dünyayı şahit kılarak Hakk'a yürüdü. Şehadetinin 2. yılında Muhammed Mursi'yi rahmetle anıyoruz." diye belirtti.

Batman

Batman Düşünce İnanç Özgürlüğü Platformu’nun öncülüğünde Gültepe Camii önünde bir araya gelen STK’lar, Mısır'da 12 İhvan mensubuna verilen idam kararlarını protesto etti.

Gültepe Camii Su Parkı’nda cuma namazının ardından toplanan STK’lar, burada düzenledikleri basın açıklamasıyla Mısır'daki cunta yönetimine tepki göstererek idam kararlarının İslam dünyası için bir utanç vesilesi olduğunu vurguladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan basın açıklamasını okuyan Düşünce İnanç Özgürlüğü Platformu Dönem Sözcüsü Şehmus Temiz, Mısır’da gayri meşru iktidarın hukuksuz cinayetlerinin devam ettiğini söyledi.

Mısır’daki idam kararları Batman’da protesto edildi

İdamlara dünyanın seyirci kaldığını ifade eden Temiz, “Adeviye Meydanında 84 sivil kardeşimizi katleden eli kanlı diktatör Sisi, geçtiğimiz sene ekim ayında da 13 pırlanta gibi gencimizi, gözlerimizin içine baka baka darağacına gönderdi. Mısır’ın meşru cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin mahkeme salonunda katledişini bütün dünya izledi. Şimdi de içlerinde Mısır direnişinin sembol isimlerinden şehit Esma’nın babası, Hak ve Adalet Partisi Genel Sekreteri Muhammed El Biltaci ve Müslüman Kardeşlerin liderlerinden Safvet Hicazi’nin de bulunduğu 12 kişi idam edilecek.” dedi.

İdamların utanç vesilesi olduğuna işaret eden Temiz, “Hak, adalet ve kardeşlikten başka hiçbir talepleri olmayan ve hiçbir şiddet eylemine karışmayan bu kardeşlerimizin katledilmesi, tüm İslam dünyası için bir utanç vesilesidir. İdamları, işkenceleri, hukuksuzlukları, gayri meşru iktidarı, Müslüman toprakların İslam düşmanlarının mezesi haline getirilmesini, şiddet ve esefle kınıyoruz. Küçük bir koltuk uğruna, koca Filistin’i, Mısır’ı ve tüm insanlarını emperyalistlere satan çakma firavun Sisi’ye de her iki cihanda 2 elimizin yakasında olacağını haykırıyoruz. Bir Filistin atasözü şöyle der: ‘Memleketinizin aslanlarına sahip çıkın, yoksa düşmanın köpeklerine yem olursunuz.’ Allah’ın vaadi ise nettir: ‘Zulmedenler, nasıl bir inkılâpla devrilip gideceklerini yakında göreceklerdir.’ O yakın, çok yakındır inşallah.” diye konuştu.

İzmir HDP İl Binasına yapılan silahlı saldırıyı da kınayan Temiz, saldırının ülkenin huzuruna yapılan provakatif bir eylem olduğunu, yetkililerin olayın tüm karanlık yönlerini aydınlatması gerektiğini kaydetti.

İLKHA