Mali'de Tevhid ve Ensar grubuna saldırı hazırlığındaki Fransız helikopteri düştü

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Mali'de El Kaide'ye karşı operasyon yapan 13 Fransız askerinin helikopter kazasında öldüğünü açıkladı.

Mali'de Tevhid ve Ensar grubuna saldırı hazırlığındaki Fransız helikopteri düştü

Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre iki helikopterin çarpışması sonucu yaşanan kaza, dün akşam meydana geldi.

Savunma bakanlığı kaynakları AFP haber ajansına verdiği demeçte Cougar askeri nakliye helikopteri ile çarpışan bir Tiger saldırı helikopteri olduğunu söyledi.

Fransızların Mali'ye, 2013'teki müdahalesinden bu yana Avrupa ülkelerinin Mali'de askerlerinin en büyük kaybının bu oluduğu açıklandı.

Mali'de mücadele veren Ensar Ed-Din ile Tevhid ve Cihad Harekatı

Mali‘ye yönelik uluslararası müdahale, en çok başkent Bamako‘daki merkezi hükümet tarafından isteniyor.

Uzun yıllar Fransa‘nın sömürgesi olan, bağımsızlığını ilan ettikten sonra Batı yanlısı Jakoben Laik hükümetler tarafından idare edilen Mali‘de, Müslümanlar ülkenin kuzeyinde özgürce yaşam talep ediyorlar.

Fransızların başını çektiği batılı güçlerin operasyon düzenlediği  Kuzey bölgesinde yaşayan ve Berberlerin bir kolu olan Tuaregler İslami bir yaşam sürüyor. Tuaregler, çocuklarını hafızlık eğitimi ve İslami ilimler ile büyütüyorlar. Çocukların yüzde 95’i hafız olarak yetişiyor.

Fransızlar neden Mali'de

Mali, Güney Afrika ve Gana‘nın ardından, Afrika‘nın üçüncü en büyük altın üreticisidir. Buna paralel olarak da dünyanın en fakir beşinci ülkesi. Müslümanların kontrolü altında olan ülkenin Kuzeyinde, Fransa halen işletilen büyük uranyum yataklarına sahip. Mali uranyum açısından çok zengin maden yataklarına sahip. Tüm bu özellikleri anlaşıldığında Mali‘nin neden Fransa'nın ilgi odağı olduğu da açıkça ortaya çıkmış oluyor. Batı‘nın hedefindeki kuzey bölgede Ensar Ed-Din, Tevhid ve Cihad hareketi ile El Kaide‘nin Batı Afrika kolu kontrolü ellerinde bulunduruyorlar.

Fransa bu bölgede yerel güvenlik güçlerini kurma ve eğitme görevini üstlenen Barkhane operasyonunun bir parçası olarak bölgede yaklaşık 4.500 asker tuttu, fakat aynı zamanda silahlı gruplara yönelik operasyonlara da katıldı.

Batılı güçler ayrıca Mali, Nijer, Burkina Faso, Çad ve Moritanya’nın silahlı gruplarla savaşması için askerlerin oluşturduğu G5 denilen bölgesel bir güce fon ve eğitim sağlıyorlar.

Ajanslar