ABD'li parlamenterden ilk defa İsrail'e yaptırım teklifi

ABD’de bir kadın parlamenter tarafından ilk defa İsrail’in Filistin’li çocuklara uyguladığı şiddeti önlemek ve ABD’nin işgalci İsrail devletine yaptığı askeri yardımı kınamak amacıyla kanun teklifinde bulunuldu.

ABD'li parlamenterden ilk defa İsrail'e yaptırım teklifi

İşgalci İsrail yönetimine yaptırım teklifinde bulunan 65 yaşındaki Betty McCollum Demokrat Parti'ye bağlı olan işçi ve çiftçi partisi üyesi. ABD’nin Minnesota eyaletiden seçilen MCCollum, 2001’den bu yana Temsilciler Meclisi üyesi.

Kanunun amacının, 'işgal altında yaşayan Filistin'li çocukların insani haklarını savunmak ve Amerikan'ın askeri tutuklamalara verdiği parasal desteği çekmek. Sorgulama ve kötü muameleler ile çocuklara yapılan işkencelerin durdurması' olduğu belirtildi.

Parlementer McCollum özellikle İsrail'li dernek B’tselem'in raporlarına dayanarak, yaptığı bir basın açıklamasında, 'Filistin’li çocukları ümitsizliğe düşürmek, ailelerini ve çocukları terörize etmeyi amaçlayan İsrail yönetiminin küçük yaştaki çocukları hapsetmesini kınadığını' belirtti.

Açıklamasının devamında McCollum,'İsrail’in bu alandaki uygulamaları uluslararası insan haklarını ihlal ettiğini, ve Amerikan halkının değerleri ile ters düştüğün belirtti.'

Devamında McCollum, parlementoya, İsrail’in Filistin’li çocuklara kullandığı şiddete karşı mücadele eden STK’lara, 19 milyon dolar para yardımında bulunulmasını kapsayan bir kanun teklifinde bulundu.

Son olarak açıklamada bulunan McCollum, 'Amerikan halkının, Filistin halkının adalete, eşitliğe, kendi kaderlerini tayin etmeye, hakkının olduğuna ikna olduğuna kanaat ettim. Netenyahu ve Trump’ın, insanı onursuzlaştıran savaş politikalarına, Filistin’lisiyle, Amerikan’ıyla, İsrail’lisiyle ve dünyadaki diğer vatandaşlarla, hep birlikte karşı durma zamanıdır' diyerek sözlerine son verdi.

Enes Suiçer / Habernas çeviri