Libya'daki Temsilciler Meclisi, hükümetten güvenoyunu geri çektiğini duyurdu
Devlet Yüksek Konseyi, Temsilciler Meclisi'nin bu adımının kanunsuz olduğunu belirtti.
Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih tarafından yürütülen Libya Temsilciler Meclisi (TM), Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti'nden (UBH) oy çokluğuyla güvenoyunu geri çektiğini iddia etti.
TM Sözcüsü Abdullah Buleyhık, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, Temsilciler Meclisi'nin bugünkü oturumunda UBH'den güvenoyunun geri çekilmesi yönünde oylama yapıldığını belirtti.
Buleyhık, oturuma katılan 113 milletvekilinden 89'unun evet oyuyla hükümetten güvenoyunun geri çekilmesi kararının onaylandığını aktardı.
Libya hükümetinden konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
Devlet Yüksek Konseyi: "TM'nin adımı kanunsuz"
Ancak Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Sözcüsü Muhammed Abdunnasır, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, UBH'den güvenoyunun geri çekilmesi işlemlerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
Abdunnasır, Anayasa Bildirgesini ve Libya Siyasi Anlaşmasını ihlal ettiği için bu eylemi kanunsuz ve bundan kaynaklanacak eylemlerin tamamının geçersiz olduğunu ifade etti.
Tobruk kentindeki TM, ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih tarafından yürütülüyor.
TM'nin hükümetten güvenoyunu geri çekmeyi görüşmesi için bir diğer yasama organı olan DYK'nın da onayını alması gerekiyor.
Libya'da Temsilciler Meclisinin hükümetten güvenoyunu geri çekme adımı tepki topladı
Yerel basına yansıyan haberlere göre, ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki olan ve TM başkanlığını yürüten Akile Salih'in öncülük ettiği karara, çok sayıda Libyalı yetkili, siyasi isim ve kurumdan art arda tepkiler geldi.
TM'nin 39 üyesi, bugünkü oturumda UBH'den güvenoyunu geri çekmek için yapılan oylamayı reddettiğini duyurdu.
Üyeler, oylamanın kanunsuz şekilde icra edildiğini değerlendiren bir dilekçe imzaladı.
TM üyelerinden Tarık Buheyse, güvenoyunun geri çekilmesi için oylamaya 113 kişinin katıldığı ve bunlardan 89'unun "evet" oyu kullandığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, TM'nin açıkladığı rakamın "uydurma" olduğunu vurguladı.
TM üyesi Abdulmunim Belkur da oylamanın el kaldırma yoluyla ve düzensiz bir oturumla gerçekleştirildiğine işaret ederek, bu kararın ancak sandıkta gizli oy yöntemiyle ve kanundaki hükümlere uygun şekilde alınabileceğine dikkati çekti.
Öte yandan TM'nin bulunduğu kent olan Tobruk'taki belediye yönetimi de güvenoyunun geri çekilmesi kararını "şaşkınlıkla" karşıladığını duyurdu.
Tobruk Belediyesi, hükümeti ve Başbakan Abdulhamid Dibeybe'yi desteklediklerini teyit ederek, TM'ye "atılan bu adımı yeniden gözden geçirme" çağrısında bulundu.
AA