Fransız askerleri Burkina Faso'da 4 sivili öldürdü

Fransa'nın 7-8 Şubat'ta Burkina Faso'nun kuzeyinde düzenlediği askeri operasyonda 4 sivilin öldürüldüğü ortaya çıktı.

Fransız askerleri Burkina Faso'da 4 sivili öldürdü

Fransız Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, 7-8 Şubat'da Sahel'deki Fransız Barkhane Operasyonu bünyesinde Ouahigouya bölgesine 50 kilometre mesafede, bir gruba yönelik hava ve kara harekatı düzenlendiği belirtildi.

Operasyonda helikopterlerin kara birliklerine verdiği destekle 10 kadar kişinin etkisiz hale getirildiği aktarılan açıklamada, Fransız askerleriyle grup arasında çıkan çatışmada bölgede bulunan 4 sivilin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, operasyon yapılan gruba ait kampların dağıtıldığı ve çok sayıda mühimmatın ele geçirildiği ileri sürüldü.

Fransa bölgede istenmiyor

Fransa'nın 2014'te başlayan Barkhane Operasyonu kapsamında Sahel bölgesindeki Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad'da 5 bin 100 askeri bulunuyordu.

Bölge'de Fransa karşıtlığının yükselmesiyle Paris yönetimi Sahel'de çekilme sürecine girdiğini açıklamış ve askerlerinin bir kısmını bölgeden çektiğini duyurmuştu.

Mali, Nijer ve Burkina Faso'da halk, Fransız birliklerinin sivillerin ölümlerinden sorumlu olduğu ve terörle mücadele adı altında bölgeyi istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle uzun süredir protesto gösterileri düzenliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Mali yönetiminin, Fransız büyükelçinin ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanımasının ardından ülkeden ayrılmak zorunda kalan Fransız elçinin gidişi kutlamalara sahne olmuştu. Sokaklara dökülen halk Fransa karşıtı sloganlar atarken, Macron’un posterlerini yaktı.