Latin Amerika’da bu yıl da her üç kişiden biri yoksul

Neredeyse her 3 kişiden birinin yoksulluk koşullarında yaşadığı Latin Amerika'da, Ukrayna krizinin derinleştirdiği ekonomik sorunlardan dolayı yoksullukla mücadelede bu yıl herhangi ilerleme beklenmiyor.

Latin Amerika’da bu yıl da her üç kişiden biri yoksul

Büyüme oranının bu yıl 2 puan azalarak yüzde 1,7’ye düşmesi beklenen Latin Amerika’da, üretim ve istihdamda kaydedilen daralma, kur artışı ve görece yüksek enflasyon ve alım gücünün düşmesi, bölgenin en temel sorunları arasında yer alan yoksullukla mücadeleyi olumsuz etkiliyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, nüfusun yüzde 32,1’inin geliri Latin Amerika ve Karayipler için ayda 143 dolar olarak hesaplanıyor. Yoksulluk sınırının altında bir gelire sahip olan bölgede, yaklaşık 212 milyon kişi yoksulluk, 87 milyonsa aşırı yoksulluk koşullarında yaşıyor.

Ekonomisi daha çok gıda ve hammadde ihracatına dayandığı için Ukrayna’nın işgalinden en çok etkilenen bölgeler arasında yer alan Latin Amerika’da kaydedilen ekonomik yavaşlamanın, istihdam ve işsizlik sorununu arttırması bekleniyor.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) araştırmalarında bölgedeki işsizlik oranının bu yılsonunda yüzde 6,8’e, gelecek yıl ise yüzde 7,1’e çıkacağı öngörülüyor.

ECLAC Başkanı Jose Salazar, bu yıl bölgedeki yoksul sayısında bir azalma beklenmediğini kaydetti. Latin Amerika’da geçen yıl 1,3 milyonun üzerinde kişi yoksulluk sınırının üzerine çıkmıştı.

Salazar mevcut bölgesel ve küresel ekonomik koşullarda, yoksulluk oranının düşmesinin iktidar partilerinin hayata geçirdiği sosyal politikalarla, devlet kurumlarının kalitesi ve finansal yeterliliğiyle doğrudan ilgili olduğuna ancak kaliteli istihdam yaratmanın hükümetlere olan bağımlılığı azaltmak bakımından önemli olduğunu kaydediyor.

Latin Amerika’daki çok sayıda sivil toplum örgütü, beslenme, barınma, eğitim ve sağlığa erişim gibi en temel hakların bile karşılanamamasına yol açan yoksulluk sorununun, yalnızca sosyoekonomik bir sorun değil aynı zamanda bir insan hakkı sorununa dönüştüğüne dikkat çekiyor ve sayıları her geçen gün artan yoksulların temel haklarına erişiminin güvence altına alınması için gerekli adımların atılmasını talep ediyor.

VOA