Kullanılan Eskir; Harcanan Tükenir / Abdullah Yolcu

Kullanılan her şey zamanla eskidiği gibi, harcanan her şey de zamanla tükeniyor. Çoğumuz bunun, maddi şeyler için geçerli olduğunu zannediyoruz. Aslında bu, manevi şeyler için de geçerlidir.

Kullanılan Eskir; Harcanan Tükenir / Abdullah Yolcu

Kullanılan her şey zamanla eskidiği gibi, harcanan her şey de zamanla tükeniyor. Çoğumuz bunun, maddi şeyler için geçerli olduğunu zannediyoruz. Aslında bu, manevi şeyler için de geçerlidir.

Mesela kullanılan sabır azalır ve zamanla tükenir.

Kullanılan azim, heyecan, coşku da zamanla azalır ve tükenir.

Kullanılan bilgi de zamanla azalır ve tükenir.

Kullanılan sevgi, güven, dostluk, bağlılık da zamanla azalır ve tükenir.

Hatta çok daha ilerisi, en ilerisini de söyleyebiliriz; kullanılan iman da zamanla azalır ve tükenir. Bazıları, “halbuki biz, paylaşılan sevgi ve mutluluklar artar” diye duymuştuk ve böyle biliyoruz diyebilirler.

Doğrudur; paylaşılan her şey yenilenir ve çoğalır. Ancak paylaşmak farklıdır; kullanmak ve harcamak farklıdır. Paylaşmak, bir şeyi artırırken; kullanmak ve harcamak ise, bir şeyi eskitir ve tüketir.

Sevgi ve mutluluğu paylaşmak, onları çoğaltır ama onları kullanmak azaltır ve zamanla tüketir. Birine sevginizi ifade etmeniz, yani paylaşmanız onu çoğaltır. Ama sevgiyi tek taraflı kullanmak ise, zaman içinde sevgiyi azaltır ve tüketir.

Paylaşılan sabır ve iman da sevgi gibidir. Sabrı paylaşmak, aynı zamanda birine sabrı tavsiye etmektir. Bu da sabrı paylaşan, yani tavsiye eden kişiyi daha sabırlı yapar.

Her şey böyledir: İman da sabır da sevgi de bilgi de...

Hatta paylaşılan para ve mal da hakikatte bereketlenir ve çoğalır. Çevrenizde ve toplum içinde mallarını paylaşanlara bakın, bunu çok net göreceksiniz. Onlar verdikçe, Allah veriyor. Onlar verdikçe, Allah veriyor.

Mesela imanı ve sabrı paylaşmak, kişide iman ve sabrı artırırken; imanı ve sabrı yaşadığımız dünya hayatında tek taraflı kullanmak ve harcamak ise, imanı ve sabrı azaltır ve tüketir. Her birimiz sahip olduğumuz imanı ve sabrı, gün içinde yaşadığımız hayatın çekiciliğine, baskısına, zorluk ve sıkıntılarına ve de günahlarına karşı kullanıyor ve harcıyoruz. Kullandığımız ve harcadığımız iman ve sabır kuvveti gün be gün azalıyor ve tükeniyor.

Bu sadece fert olarak yaşayanlar ve dini yaşantısı farz ibadetleri yerine getirmekten ibaret olanlar söz konusu değildir. Aynı zamanda İslami bir camia içinde yer alan ve İslam’ın mücadelesini verenler için de söz konusudur.

Uzatmamak adına devamını sonraki yazıya bırakayım

Abdullah Yolcu / Habernas