Körfez ülkeleri ABD güçlerini Basra Körfezine davet etti

ABD ve Körfez ülkelerinden askeri yetkilileri, Bahreyn'de bir araya gelerek ABD askerlerinin Basra Körfezine konuşlandırmasını kararlaştırdılar.

Körfez ülkeleri ABD güçlerini Basra Körfezine davet etti

Orta Doğu ile Kuzey Afrika ülkelerinde Arapça yayın yapan El-Hurra televizyon kanalının haberine göre, Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki askeri komutanlar ve ABD Deniz Kuvvetleri komutanları Bahreyn'in başkenti Manama'da bir araya geldi.

Suudi Arabistan ve bazı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri, ABD’nin, güçlerini Basra Körfezi ve Körfez ülkelerinin sularında yeniden konuşlandırma talebini kabul etti.

ABD ile Körfez ülkeleri arasındaki ikili anlaşmalar temelinde verildi. Körfez-ABD anlaşması, İran’a karşı oluşturulan bir blok oluşturma durumunda.

Kaynaklar, Washington ve Körfez ülkeleri arasındaki ortak eylem kapsamında ABD birliklerinin Körfez ülkelerinde yeniden konuşlanmasının öncelikli hedefinin, Tahran’la savaşa girmek olmadığını, İran’ın askeri tırmanış ayrıca Körfez ülkeleri veya ABD çıkarlarına saldırı girişimlerini engellemek olduğunu vurguladı.

Sınırlı Arap zirvesi için yoğun temaslar

Arap diplomatik kaynaklar, Ramazan’ın son on gününde Mekke'deki İslam Zirvesi’nin yanında sınırlı bir Arap zirvesi gerçekleştirmek için bazı Arap başkentleri arasında yoğun temasların sürdüğünü ifade etti.

İsimlerini açıklamak istemeyen kaynaklar, olası küçük zirvenin, bölgesel ve uluslararası gelişmeler ışığında tutarlı bir vizyon ve ilkelerle düzenlenecek olan İslam Zirvesi’ne katılması beklenen Arap liderler arasında gerçekleştirileceğini belirtti.

Ajanslar