Amnesty: İsrail, katliamcı BAE ve Myanmar'ı silahlandırdı
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) tarafından hazırlanan yeni bir raporda İsrail’i Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Güney Sudan ve Myanmar gibi seri insan hakları ihlallerinde bulunan bu ülkelere silah ve istihbarat ekipmanı satmakla suçladı.
Af Örgütü'nün İsrail ofisi tarafından İbranice'de yayınlanan raporda, “İsrailli şirketlerin, sistematik olarak insan haklarını ihlal eden ülkelere silah ihraç etmeye devam ettiğini” ve “çoğu zaman bu silahların bir dizi işlemden sonra hedeflerine ulaştıklarını, böylece uluslararası izlemeyi atlattıkları. ” belirtildi.
Bu nedenle insan hakları örgütü, İsrail’in Knesset ve Savunma Bakanlığı’nın (MoD) “silah ihracatını daha sıkı izlemesi ve diğer batı ülkeleri tarafından kabul edilen şeffaflık kurallarını büyük çaplı silah ihracatında sıkı bir şekilde uygulamaya koyması” çağrısında bulundu.
Af Örgütü: “İzleme ve şeffaflığın yokluğu yıllarca sürdü, İsrail'in uluslararası toplum tarafından reddedilen şüpheli devletlere ve diktatörce veya dengesiz rejimlere ekipman ve savunma ile ilgili bilgi sağlamasını sağladı.” Yaptırımlara rağmen israil; Afganistan, Güney Sudan, Myanmar, Filipinler, Kamerun, Azerbaycan, Sri Lanka, Meksika ve BAE’nın da yer aldığı ülkelere silah sattığı tespit edildi.
İsrail'in, insanlığa karşı ağırlaştırılmış suçlar işleyen Güney Sudan’a saldırı tüfekleri satması eylemcilerin şiddetli eleştirilerini çekti. 2017'de, bir İsrailli grup, İsrail Yüksek Mahkemesi'ne Doğu Afrika ülkesine silah satmaya katılan İsrailli şirketlerin adlarının açıklanması için başvuruda bulundu.
İsrail’in silah anlaşmaları, 2017’de, Myanmar (Burma) ordusunun zorla yarım milyondan fazla Rohingya (Arakanlı) Müslüman’ı yerlerinden ettiği ve zorla sürüldüğü Myanmar’daki krizden İsrail'in silah satışları gün yüzüne çıktı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ofisi daha sonra etnik temizlik ve soykırım da dahil olmak üzere insanlığa karşı işlenen suçlar için Myanmar hükümetinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) getirilmesini istedi.
Eylül 2017’de İsrail, Yüksek Mahkeme’ye karşı, Myanmar’a silah satışlarına karşı imza atan bir dilekçeyle ilgili kararının gizli detaylarını gizli tutmaya zorluyordu. Sonuç olarak, satışlarla ilgili çok az ayrıntı biliniyor. Af Örgütü’nün sadece Myanmar’ın genelkurmay başkanının İsrail'in silah anlaşmasını yerine getirdiğini duyurması ile bilindiğini belirtti.
Habernas Çeviri