Kochavi'nin açıklamaları İsraillileri korkuttu

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, İran’ın ya doğrudan operasyonlar yoluyla ya da Lübnan, Suriye, Irak ve Gazze Şeridi'ndeki kolları aracılığıyla İsrail’e karşı savaş mekanizmasını harekete geçirmek istediğine dair çeşitli sinyaller gönderdiğini vurguladı.

Kochavi'nin açıklamaları İsraillileri korkuttu

İşgalci İsrail güvenlik şefleri; İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet (Şabak), Dış İstihbarat (Mossad) ve Askeri İstihbarat (Aman), İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi’nin İran’la ve başka bir taraflarla savaş çıkabileceğine dair uyarılarını ve İsrail’i bekleyen tehditleri doğruladı. Ayrıca söz konusu uyarıların ciddi olduğunu ve İran’ın ya doğrudan operasyonlar yoluyla ya da Lübnan, Suriye, Irak ve Gazze Şeridi'ndeki kolları aracılığıyla İsrail’e karşı savaş mekanizmasını harekete geçirmek istediğine dair çeşitli sinyaller gönderdiğini vurguladı.

Kochavi açıklamasında şunları söyledi:

"İsrail için ana stratejik tehdit kuzeyde olabilir. Bu tehdit, İran kuvvetlerinin mevzilenmesinde ve aynı zamanda Hizbullah’ın roketlerinde kendini gösteriyor. Hizbullah, Lübnan'da uzun zamandır nüfuzunu yerleştirdi ve ordusunu kurdu. Hizbullah’ın ordu kurması, Lübnan’ın güvenlik politikalarını belirledi. İran ayrıca Suriye’de Kudüs Gücü ve birkaç Şii grubu görevlendirdi. İran'dan Akdeniz'e kara koridoru inşa etmek için sabit üsler kuruyor. Bunu İslami Cihad ve Hamas gibi Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli hareketler yapıyor."

Kochavi'nin açıklamaları İsraillileri korkuttu

Medyada yaygın olarak dolaşan ve sokakta panik havası yaratan açıklamaların ardından politik çevreler İsrailli vatandaşları sakinleştirmek için konuya açıklık getirdi:

“Kochavi'nin bu açıklamalarında yeni bir şey yok, bölgedeki durum değişmedi. Aksine, tüm İsrail cephelerinde haftalardır sükunet havası hakim. ”

Üç istihbarat servisinden yetkililer, medyaya yaptıkları açıklamalarda Kochavi'nin ifadesine destek verdiler. Başkan Donald Trump'ın ABD birliklerini özellikle Suriye'den çekme kararı ve ABD birliklerinin genel olarak Ortadoğu'dan kademeli olarak çekilmesi, ABD ve İsrail’in İran’ın gerçekleştirdiğini söylediği Suudi Arabistan petrol tesisleri eylemlerine doğrudan cevap vermemesi gibi gelişmeler İranlıları daha da ileri gitmeye teşvik eden yeni bir durum yarattı. İran’ın eylemlerini İsrail’e yöneltmesi uzak bir ihtimal olarak görülmüyor. İsrail istihbarat servisi Mossad Başkanı Yossi Cohen, “İran'ın eylemlerine doğrudan cevap verilmemesi, İsrail ordusu ve diğer güvenlik hizmetleri için endişe verici. Tahminler, İran’ın İsrail’e karşı düşmanca faaliyetlerini artıracağı yönünde” dedi.

Askeri uzman Alon Ben David de konuya dair şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son aylarda kuzey cephesinde, Beyrut'tan Tahran'a kadar uzanan yeni bir güvenlik gelişmesi yaşandı. 13 yılın ardından (İkinci Lübnan Savaşı'ndan beri) bölgedeki sükunet sona erdi. İsrail'in Suriye'de faaliyet gösterebildiği dönem, İran'dan bir cevap gelmeden sona erdi. Tahran, İşgalci İsrail saldırılarına daha fazla sessiz kalmak istemiyor ve cevap vermeye kararlı. Belki de Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymâni, İsrail saldırılarına vereceği karşılık için hazırlık yapıyor. Gazze’yi izleyen tek bir göz kaldı. Özellikle kendi politikasını izlemeye çalışan İslami Cihad harekatı. İsrail’e karşı yeni bir roket ateşlemeyi planlamaya veya önceki roket atışlarını devam ettirmeye çalışıyor olabilir. Her iki cephede de yeni yıl (İbrani takvimine göre bu ayın başlarında başladı), güvenlik açısından geçen yıla göre daha kötü görünüyor.”

Ajanslar