Velihat Prensin son kurbanı Mujtaba al-Sweikat

Suudi Arabistan'da idam edilen 37 kişiden biri olan Mujtaba al-Sweikat adlı gencin, 2012'de 17 yaşındayken ABD Western Michigan Üniversitesi'ne okumak için gitmek üzere uçağa binmeden hemen önce havalimanında tutuklandığı belirtildi.

Velihat Prensin son kurbanı Mujtaba al-Sweikat

Suudi Arabistan'da idam edilen 37 kişiden biri olan Mujtaba al-Sweikat adlı gencin ABD Western Michigan Üniversitesi'ne okumak için gitmek isterken havalimanında tutuklandığı belirtildi.

Detroit Free Press'in haberinde, Al-Sweikat'in 2012'de ABD'ye okumak için giderken King Fahd Uluslararası Havalimanında uçağa binmeden hemen önce Suudi güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı ifade edildi.

O zaman 17 yaşında olan Al-Sweikat'in Arap Baharı döneminde demokrasi yanlısı bir gösteriye katılarak kralın emirlerine karşı çıktığı gerekçesiyle gözaltına alındığı kaydedildi.

İşkence gördü

Reprieve Uluslarası İnsan Hakları Grubu'nun internet sitesinde, Al-Sweikat'in tutukluluk süresi boyunca feci şekilde dövüldüğü, ağır işkenceler altında alınan ifadelerden hareketle idamına giden yolun hazırlandığı yazıldı. Sitede, idam edilenler arasında yer alan Selman Kureyş ile Abdulkerim al-Hawaj'ın da tutuklandıklarında 20 yaşın altında olduklarına vurgu yapıldı.

Sitede, Reprieve Direktörü Maya Foa'nun açıklamalarına da yer verildi. Foa, "Bu olay, Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gaddarlığının diğer bir korkunç göstergesidir. İdam edilenlerden en az üçü, 20 yaşın altında tutuklanan ve işkence ile yalan ifade vermeye zorlanan kişilerdi. Birçoğu protestolara katılmak gibi ölümcül olmayan suçlardan mahkum edildi." ifadelerini kullandı.

Tlaib ve Omar'dan sert tepki

Michigan'ın Müslüman Demokrat vekili Rashida Tlaib, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Suudi Arabistan'ın yöneticisi Muhammed bin Selman çocuklara işkence ediyor, çocukları idam ediyor. Bu yıl, zaten 100 kişiyi öldürdü. Bunlardan en az 3 kişi genç olarak tutuklandı ve sahte itiraflar üzerine işkence yapıldı. Protesto gösterilerine katıldığı için onları öldürdü! Bunu bir düşünün" ifadelerini kullandı. Kongrenin diğer Müslüman ilk kadın üyesi Somali kökenli Minnesota vekili İlhan Omar da idamlara, "Bu korkunç. Suudilere silah satmayı ve bu vahşiliklerini desteklemeyi bırakmalıyız" şeklinde tepki gösterdi.