Ordu destekli adaylar halk hareketiyle uzlaşmaya çalışıyor

12 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek olan Cezayir cumhurbaşkanlık seçimlerine adaylık koyma aşaması son buldu.

Ordu destekli adaylar halk hareketiyle uzlaşmaya çalışıyor

Cezayir’de Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Abdulmecid Tebbun, halk hareketinin ‘İkinci Cumhuriyeti kurma talebi’ni karşılayacağına söz verdi.

12 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek olan Cezayir cumhurbaşkanlık seçimlerine adaylık koyma aşaması son buldu. Böylece, seçim yasalarınca bir hafta sürecek olan adayların dosyalarının incelenmesi süreci başladı.

Seçimleri Düzenleme Bağımsız Otoritesi Başkanı Muhammed Şarfi’ye adaylık belgelerini teslim ettiğinde gözler Başbakan Abdulmecid Tebbun’un üzerindeydi. Tebbun, içinde adaylıkla alakalı formların da bulunduğu çok sayıda kutu taşıyan destekçilerine yardımcı oldu.

Tebbun’a göre ise Cezayir, ilk defa gerçekleştirilecek olan bağımsız seçimlerle tarihi bir döneme tanıklık ediyor. Tebbun, halkın tüm güçlerin kaynağı olduğunu vurgulayan iki anayasal maddeye değinerek “Sakinliğe, diyaloğa ve Cezayirlilerle kaynaşmaya hazırım. Halk, anayasanın 7 ve 8. maddelerinin uygulanmasını talep ediyor. Ben de halkı kime yetki vereceğini seçecek olan otoritenin kaynağı olarak görüyorum” açıklamalarında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı adaylarının, adaylıklarını koyabilmesi için 50 bin imza toplamaları gerekiyor. Tebbun’a topladığı imza sayısı sorulduğunda ise gereken rakamı aştığını ifade etmekle yetindi.

Diğer yandan Özgürlük Öncüleri Partisi lideri eski Başbakan Ali Benflis de dün cumhurbaşkanlığına adaylığını koydu. 74 yaşındaki Benflis, Tebbun’un altı ay boyunca eski cumhurbaşkanıyla çalışan kıdemli yetkililerden biri olduğuna değinerek onun ‘Buteflika’sız ama Buteflikacı yönetimini sunacağını’ ifade etti.

Bir basın toplantısında “Ülkemi içinde dönüp durduğu girdaptan kurtarmak için adaylığımı koydum” ifadelerini kullanan Benflis, dürüst bir seçimin insanları ulusal amaçların etrafında toplayacağını ve yeni cumhuriyeti getireceğini belirtti.

1999'da Buteflika’nın seçim kampanyası yöneticisi olarak görev yapan Benflis, daha sonra Buteflika tarafından önce Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve ardından başbakan olarak atandı. Ancak 2004 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin arifesinde, Benflis’in aday olmak istemesiyle birlikte ikilinin arası açıldı. Sonuç olarak Benflis, hem 2004 hem de 2014 seçimlerinde Buteflika’ya yenildi.

Siyasi çevreler ve medya ise ordunun Tebbun ve Benflis’i desteklediğine inanıyor. Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih ise ordunun herhangi bir adayı desteklediğine dair iddiaları şiddetle reddediyor.

Eski Eğitim Bakanı Abdusselam Ali Raşidi, konuyla ilgili Facebook hesabından yaptığı açıklamada “Nasıl olur da cahil ve karizma sahibi olmayan bu iki aday sandık başına gitmeyi reddeden büyük bir çoğunluk tarafından seçilebilir?” ifadelerini kullandı.

Ajanslar