Katalonya'da sular yeniden ısınıyor

İspanya hükümeti, Katalonya parlamentosunun aldığı bağımsızlık yanlısı kararların iptali için yasal girişimde bulunacak.

Katalonya'da sular yeniden ısınıyor

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde yerel parlamentonun aldığı bağımsızlık yanlısı yeni kararlar, İspanya ve Katalonya arasındaki gerginliği bir kez daha arttırdı.

Siyasi belirsizliğin devam ettiği ve 10 Kasım'da bir kez daha seçime gidecek İspanya'daki geçici sosyalist hükümet, Katalonya parlamentosunun aldığı kararların iptaline ilişkin yasal süreci başlatacağını açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa, Bakanlar Kurulu'nun ardından düzenlediği basın toplantısında, "Katalonya parlamentosunun aldığı kararlar, Katalanlar arasında birlikte yaşamaya saldırıdır. Bu hükümet, özerklik statüsüne ve anayasaya saldırılmasına müsaade etmeyecektir" dedi.

Katalonya parlamentosunun aldığı kararlara karşı "kararlı ve soğukkanlı hareket edeceklerini" vurgulayan Celaa, "Hükümet, siyasi bir karar aldı. Katalonya parlamentosunun bazı kararlarına itiraz edecek. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra Devlet Avukatlığı kurumu bunların iptal başvurularını yapmak için çalışmalarına başlayacak" diye konuştu.

Anayasanın 155. maddesinin yürürlüğe sokularak Katalonya'nın özerklik haklarının askıya alınması için mevcut durumda gerekli şartların olmadığını savunan Celaa, "Olayları ve verilen cevapları aşırılaştırmayın. Bu kötü bir işaret olur. Şu anda çıkan kararlar yasa değil, 155. madde için gerekli koşullar yok" değerlendirmesinde bulundu.

Celaa ayrıca Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra'dan "açık şekilde şiddeti kınamasını istediklerini" söyledi.

Katalan parlamentosundan İspanya karşıtı yeni kararlar

Katalan parlamentosu, 1 Ekim 2017'deki yasa dışı bağımsızlık referandumunun yıl dönümüne yakın bir tarihi seçerek dün yaptığı genel kurul oturumunda bağımsızlık girişimleriyle ilgili yeni kararlar almıştı.

Ayrılıkçı siyasi partilerin oylarıyla kabul edilen karar metinlerinde, Katalonya'daki İspanyol jandarması birimlerinin çekilmesi ve İspanya hükümetinin Katalonya'daki temsilcisi Teresa Cunillera'nın istifa etmesi istenmişti.

Ayrıca "Yara alabilecek sosyal, siyasi ve sivil hakların savunulmasında kurumları araç olarak kullanmak ve sivil itaatsizlik meşrudur" ifadesiyle Katalonya'da İspanyol devletine karşı yapılan sivil itaatsizliğin meşru olduğu savunulmuştu.

Katalan parlamentosunun aldığı diğer bir kararda ise "Kendi geleceğine karar verme hakkı" adı altında bağımsızlık referandumu talebi yenilenmiş ve Yüksek Mahkeme'de yargılanan 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü liderinin hüküm giymeleri halinde af yoluyla serbest kalmaları için çaba gösterileceği belirtilmişti.

Diğer yandan İspanyol jandarmasının yaptığı operasyonla Katalonya'da sivil bağımsızlık girişimlerinde şiddet içerikli eylemler yapan "Cumhuriyeti Savunma Komitesi" (CDR) üyesi 9 kişinin gözaltına alındıktan sonra 7'sinin terörizm suçundan tutuklanarak cezaevine gönderilmeleri de ayrılıkçı Katalan siyasetçilerin tepkisini çekmişti.

Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra, İspanya devletinin, Katalonya'daki barışçıl bağımsızlık girişimlerini terörizmle ilişkilendirilme çabasında olduğunu savunmuştu.

Tutuklama kararını veren Ulusal Mahkeme Hakimi Manuel Garcia Castellon ise gerekçesinde "Şiddet dahil her türlü yolla Katalonya Cumhuriyetini gerçekleştirmek istiyorlardı." ifadesini kullanmıştı.

Katalonya parlamentosunun eski divan üyeleri yargılanacak

Bu arada Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC), 27 Ekim 2017'de Katalonya parlamentosunda ilan edilen tek taraflı bağımsızlık kararının okunması sırasında Divan Kurulu üyesi 5 eski milletvekili ve aşırı sol görüşlü Halk Birliği Adaylığı (CUP) partisinden eski milletvekili Mireia Boya'nın 19-22 Kasım'da "devletin kurumlarına karşı itaatsizlik" suçundan yargılanacaklarını açıkladı.

Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra ise 28 Nisan'daki genel seçimler öncesinde, Yüksek Seçim Kurulunun talimatına rağmen Katalonya'daki resmi kurumların binalarına asılan ve yargılanan Katalanlara destek veren pankart ve sembolleri kaldırmayı reddettiği için 18 Kasım'da mahkemeye çıkacak.

AA