İtalya'da Müslümanlara ibadet engeli

İtalya'da sağcı belediye başkanı ibadethaneleri yasakladı, Müslümanların namaz kılacağı yer yok

İtalya'da Müslümanlara ibadet engeli

İtalya'nın kuzeydoğusundaki Monfalcone'de cuma saatinde toplanan yüzlerce Müslüman, namazlarını bir otopark yerleşkesinin beton kısmında kılıyor. 

Zira geçen yıl kasım ayında Monfalcone'nin aşırı sağcı Belediye Başkanı Anna Maria Cisint, kentteki Müslüman toplumunun ibadetlerini gerçekleştirdiği yerleri kapatma kararı almıştı. 

Buradaki camiler, kültür merkezi adı altında faaliyet gösteriyordu.

Müslümanlar, anayasal hak olan ibadet etme özgürlüklerinin engellediğini belirttikleri imar sorununun çözümü için mayıs ayı sonunda mahkemenin vereceği kararı beklerken, diğer yandan özel mülkiyete ait bu inşaat alanında bir araya geliyorlar.

Müslüman toplumu üyeleri, 'kendi evi' olarak gördüklerini söyledikleri Monfalcone kentinin yönetimi tarafından taciz edildiklerini düşünüyor ve yaşadıkları hayal kırıklığını ifade ediyor.

Onlardan biri de mülk sahibi Recaül Hak. 

"Bana nereye gitmem gerektiğini söyler misiniz? Neden Monfalcone'nin dışına çıkmak zorundayım? Burada yaşıyor, burada vergi ödüyorum" diyor ve ekliyor Bangladeş asıllı İtalyan vatandaşı Recaül Hak:

"Katolikler, Ortodokslar, Protestanlar, Yehovalar... Tamamının kilisesi var, bizim neden ibadet yerimiz olmasın?"

Askeri ve sivil gemilerin yapıldığı önemli tersanelere sahip olması sebebiyle çok sayıda yabancı işçinin çalıştığı, Trieste Körfezi sahilinde yer alan 30 bin nüfuslu Monfalcone'nin nüfusunun üçte birini göçmenler oluşturuyor.

Kentteki Müslüman nüfus, ağırlıklı olarak Monfalcone Tersanesi'nin, İtalya'nın en büyük tersanesi olan gemi üreticisi Fincantieri için yolcu gemileri inşa etmek üzere 1990'ların sonunda buraya gelmeye başlayan Bangladeşli Müslümanlardan müteşekkil.

İster işe gidip gelen bisikletliler olsun, ister sokak bakkalları olsun, Bangladeşlilerin varlığı hemen göze çarpıyor.

Belediye Başkanı Anna Cisint'e göre aile birleşimleri ve yeni doğumlarla artan Müslüman göçmen sayısının "Monfalcone için çok fazla" olduğunu savunuyor.

"Çok fazla... Bunu olduğu gibi söylemek zorundasınız..." diye tavrını ortaya koyuyor.

Monfalcone'nin Müslüman nüfusunun "sosyal sürdürülemezliği" yönündeki çıkışları ve uyarıları ise Cisint'i son aylarda gazete manşetlerine taşıdı.

Bu çıkışları, kendisine Avrupa Parlamentosu seçimlerinde milletvekilliği için yarışma imkanı sağladı. 

Cisint, İtalya'daki koalisyon hükümetinin bileşenlerinden olan Matteo Salvini liderliğindeki göçmen karşıtı Lig Partisi'nden aday olacak. 

İtalya yasaları, İslam'ı resmi statüye sahip din olarak görmüyor

Lig Partisi, on yıllardır kalesi olan kuzey İtalya'da cami açılışlarını engelledi. 

Ancak Katoliklerin çoğunlukta olduğu İtalya'da sorun, ülke çapında.

Zira İslam, İtalyan yasalarına göre resmi statüye sahip 13 din arasında yer almıyor. 

Bu da ibadet yerleri inşa etme çabalarını zorlaştırıyor.

Ülkenin önde gelen Müslüman derneklerinden "İtalya İslam Dini Topluluğu" (COREIS) üyesi Yahya Zanolo, halihazırda İtalya'da resmi olarak tanınan cami sayısının 10'dan az olduğunu söyledi.

Zanolo, bu durumun İtalya'da iki milyondan fazla Müslümanın, binlerce derme çatma ibadethaneye mahkum olması anlamına geldiğini söyledi.

Mahkeme kararı 23 Mayıs'ta

Trieste İdare Mahkemesi, 23 Mayıs'ta, belediye başkanının kültür merkezlerinde namaz kılınmasını yasaklayan kararını onaylayacak ya da iptal edecek.

Recaül Hak, Monfalcone'deki Müslümanların davayı kaybetmeleri halinde "B planları olmadığını" söylüyor, ancak kazansalar bile gerginliğin izlerinin kalacağından endişe ediyor.

Öte yandan Belediye Başkanı Anna Cisint aktif olarak "Enough Already" (Artık Yeter) adlı kitabının tanıtımını yapıyor. 

"Göç, İslamlaştırma, Boyun Eğme" adlı kitabını aktif bir şekilde tanıtıyor ve Monfalcone'nin durumunun başka yerlerde de tekrarlanabileceği iddialarında bulunuyor.