İsrail'in engeli nedeniyle 75 bin kişi Ramazanın son cuma namazını Aksa'da kılabildi

İşgalci İsrail, ramazan ayının dördüncü cuma gününde de işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan Filistinlilerin Mescid-i Aksa’da namaz kılmasını engellemek amacıyla sıkı kısıtlamalar uyguladı.

İsrail'in engeli nedeniyle 75 bin kişi Ramazanın son cuma namazını Aksa'da kılabildi

Sabah saatlerinden itibaren yüzlerce Filistinli, Kudüs’e ulaşmak için Kudüs ile Ramallah arasındaki Kalendiya Kontrol Noktasına akın etti. Filistinlilerin kimlikleri sıkı kontrole tabi tutulurken, bazı Filistinlilerin özel izinleri olmasına rağmen girişlerine müsaade edilmediği görüldü.

İşgalci İsrail'in saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana tedavi için Batı Şeria'da yaşayan Gazzeli Ummu Ala, AA'ya yaptığı açıklamada, "İsrail ordusunun, özel izin almaması bahanesiyle Kudüs'e girmesine izin vermediğini" belirterek, "71 yaşındayım ve Mescid-i Aksa'da namaz kılmaktan başka bir şey istemiyorum." dedi.

Ummu Ala, "Girmem engellendiğinde canım acıdı. Aksa'ya gidip namaz kılmayı umuyordum ama İsrail güçleri beni engelledi." ifadesini kullandı.

Ramallah'ın doğusundaki Deyr Dibvan beldesinden ABD vatandaşlığına sahip Fatma Avavde (67) ise, Kalendiya kontrol noktasından kente giriş izninde hata olduğu bahanesiyle alınmadığını belirtti.

Avavde, "Ne yapmam gerekiyor? ABD vatandaşlığım var, yaşlı bir kadınım ve içeri girmem engellendi." diye konuştu.

Batı Şeria'nın kuzeyindeki Kalkilya kentinin Ceyus beldesinden gelen Salim Kaddumi ise izin almadığı için İsrail güçlerinin Kudüs'e girmesini engellediğini söyledi.

Kaddumi, "Yaşlıyım ve sabahın beşinde evimden çıktım. Bütün bunların bana bir faydası olmadı, Kudüs'e girmemi engellediler." dedi.

İşgalci İsrail kısıtlama uygulayacağını duyurmuştu

İşgalci İsrail, Ramazan boyunca işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesindeki Mescid-i Aksa’da geçen seneki gibi kısıtlamalar uygulayacağını duyurmuştu.

Siyonist İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria’dan cuma namazı için Mescid-i Aksa’ya sadece 50 yaş üstü kadınlar ve 55 yaş üstü erkekler ile 12 yaş altı çocukların gelişine izin verileceği kaydedilmişti.

Mescid-i Aksa’da kılınan ramazanın ilk cuma namazı için İsrail, Kudüs’te 3 bin polis görevlendirmişti.

Kısıtlamalar nedeniyle 75 bin kişi ramazanın son cuma namazını Aksa'da kılabildi

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 75 bin kişi ramazan ayının son cuma namazında Mescid-i Aksa'da saf tuttu.

Filistinliler, İsrail polisinin kısıtlamalarına rağmen sabah saatlerinden itibaren işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın yolunu tuttu.

İşgalci İsrail polisi, Mescid-i Aksa'ya ev sahipliği yapan Doğu Kudüs'teki Eski Şehir'in çevresindeki alanlarda barikatlar kurarak bazı Filistinlilere kimlik kontrolü ve üst araması yaptı.

Filistinlilerden bazıları cuma namazının ardından iftarı burada yapmak için Mescid-i Aksa'da kaldı.

Ramazan ayının cuma namazlarında geçen yıl 120 binden fazla kişi, 2023'teyse 250 bin kişilik cemaat olmuştu. Bugünkü sayı ise son iki yılın en düşük sayısı olarak kayıtlara geçti.

Batı Şeria'daki Filistinlilere "engel, kısıtlama, akşam geri dönme" şartı

İşgal altındaki Batı Şeria'dan gelen Filistinliler, Aksa'ya ulaşırken kontrol noktalarında beklemek zorunda kaldıklarını, çok sayıda kişinin yaşı uygun olmasına rağmen geri çevrildiğini ve kendilerine akşam saatlerine kadar Kudüs'ten çıkıp Batı Şeria'ya dönme şartı getirildiğini belirtti.

İşgalci İsrail ordusunun, işgal altındaki bölgelerden gelenlere bir günlük izin kartı çıkardığını, bunun için 250 İsrail şekeli (yaklaşık 2 bin 500 TL) ödediklerini aktaran Filistinliler, akşam 17.00'ye kadar kontrol noktalarında geri dönüş için parmak basmaları gerektiğini anlattı.

İşgalci İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'te özellikle 7 Ekim 2023'ten sonra ortaya çıkan tabloda, Mescid-i Aksa'da cuma namazına ilişkin kısıtlamalarını ve engellerini artırmıştı.