'İsrail’i hedef alan roketler kullanılabilir'

İşgalci İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, hükümetinin, İran ile ABD arasındaki krizin kötüye gitmesi durumunda İsrail’in askeri bir çatışmaya sürüklenmeye çalışılacağı yönündeki korkularını dile getirdi.

'İsrail’i hedef alan roketler kullanılabilir'
İşgal yönetiminin Enerji Bakanı Steinitz, dün, Tel Aviv’de yaptığı açıklamada, Tahran ile Washington arasında askeri bir çatışmanın olması halinde İran ile işgalci israil arasında askeri bir çatışmanın yaşanabileceğini belirtti.
 
“İsrail’i hedef alan roketler kullanılabilir”
 
İşgalci israil'in Güvenlik İşleri için Küçültülmüş Bakanlar Kurulu (KABİNET) üyesi olan Bakan Steinitz, açıklamasında, “İran, bir yıl önce Suriye topraklarından İsrail'i roketlerle vurmaya çalıştı. Hizbullah ile birlikte Lübnan'dan veya İslami Cihad ile birlikte Gazze Şeridi'nden İsrail’i hedef alan roketler kullanabilir. Hepsi İran yanlısı. Bununla birlikte İran’ın İsrail’i kendi topraklarından bombalama ihtimalini de kulak arkası etmiyorum. Bu amaca hizmet eden füzeleri bulunuyor” ifadelerini kullandı.
 
Tel Aviv merkezli ‘Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’ tarafından İran’ın füze yetenekleri üzerine ilişkin yapılan son araştırmaya göre İran’ın füzeleri oldukça güçlü ve İsrail’e ulaşabilecek menzile sahipler. Araştırmanın sonuçları, Tahran’ın 1980’de başlayan Irak savaşı sırasında füze geliştirme tersaneleri inşa etmeye başladığına ve ilk füzenin 1985 yılında Irak’a atıldığına işaret etti.
 
Araştırmaya göre İran füze sistemleri iki gruba ayrılıyor;
 
1- 500 ila 700 kilometrelik kısa menzilli füzeler. Lübnan ve Suriye topraklarından İsrail’deki hedeflere fırlatılabilirler.
 
Bununla birlikte ilk kez 2010 yılında sıvı yakıtla ateşlenerek test edilen ‘Kaim’ füzelerinin menzili 700 ila 1000 kilometre arasında değişiyor. Bu füzeler, Husiler tarafından 2018'den bu yana farklı tarihlerde Yemen topraklarından Suudi Arabistan topraklarını hedef almak için kullanılıyor.
 
Ancak Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nün çalışmasına göre bu gruptaki en önemli füze modeli Fetih-110. Bu füzeler katı yakıtla ateşleniyor. Fetih-110, kısa menzilli ‘Zilzal’ isimli füzenin geliştirilmiş hali. Ancak İran bu füzeyi daha da geliştirerek ‘Zulfikar’ isimli 700 kilometre menzilli bir füze sistemi üretti.
 
Zulfikar füzeleri, İran'ın füze envanterindeki hedefi tam isabet ile vuran füzelerdir.

2- Menzilleri 1000 ila 2000 kilometre arasında değişen orta menzilli füzeler. Bu grupta, eski ‘Şahab-3’ ve ‘Secil-2’ adlı füze sistemleri bulunuyor. Şahab-3 füzeleri, hedefi tam olarak tutturamayan; 1600 kilometre menzilli ‘Kadir’ füzeleri ve 1700 kilometre menzilli ‘İmad’ füzelerini kapsıyor. Bununla birlikte İran, Kadir füzeleri için 1900 kilometrelik menzil testlerine başladı. İki aşamalı katı yakıt ile ateşlenen Secil-2 füzeleri için 2000 kilometrelik menzil testleri yapılıyor. Şu an için operasyonel değiller.
 
İran, Eylül 2017’de ‘Hürremşehr’ adlı, 2000 kilometre menzilli ve birkaç savaş başlığı taşıyabilen füzenin denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.
 
Öte yandan İran, orta menzilli füzelerden oluşan envanterini İsrail’deki hedeflerine karşı kullanma yeteneğine sahip. Çünkü İsrail ile İran arasındaki uzaklık yaklaşık bin 200 kilometre. Bunun için İran’ın yalnızca batısını kullanması da gerekmiyor. Daha içerilerden rahatlıkla İsrail’i hedef alan füzeler fırlatabilir.