İsrail yapımı İHA'lar Libya'da düşürüldü

Libya üzerinde İsrail yapımı iki İHA'nın düşürülmesi, İsrail'in sekiz yıldır devam eden iç savaşta Libyalı fraksiyonları silahlandırma potansiyeli hakkında soru işaretlerine yol açtı.

İsrail yapımı İHA'lar Libya'da düşürüldü

İsrail şirketi Aeronautics tarafından üretilen Orbiter-3 taktik İHA'ları geçen hafta Libya'da düşürüldü. Ancak bu konu Jerusalem Post tarafından yazıldı.

İHA'lardan biri Libya'nın başkenti Trablus'un yaklaşık 40 kilometre güneybatısındaki El Aziziya'da düşürüldü, diğeri ülke kıyısındaki Sirte'nin doğusundaki Sidra'da ele geçirildi.

İsrail havacılık şirketi, Libya'daki olayla ilgili herhangi bir bilgi sahibi olmadığını açıkladı. Bu arada İsrail'in Maariv gazetesinin istihbarat yorumcusu Yossi Melman dün attığı tweet'te, Havacılık yetkililerinin kendisine ürünlerini Libya'ya satmadıklarını, bu İHA'ları Azerbeycan'a sattıklarını onların sorumlu olabileceğini söylediğini yazdı.

Ancak BM Güvenlik Konseyi'nin 2011'deki iç savaşın başlamasından bu yana Libya'ya uygulanan silah ambargosunu sürekli olarak yenilediği göz önüne alındığında, Havacılık şirketi kendisini GNA güçlerine silah sağladığı için uluslararası hukuku ihlal etmiş olarak bulabilir.

Bu, İsrail'in Libya iç savaşına karıştığına dair ilk haberlerin su yüzüne çıkması değil.

2015 yazında İsrail'in, aynı yılın Şubat ayında Sirte'ye hava saldırısı düzenlediği iddia edilen Haftar güçlerine doğrudan askeri yardım gönderdiği bildiriliyor.

2018 yılında, Haftar'ın Ürdün'ün başkenti Amman'da İsrailli bir istihbarat subayıyla "kendisi ile İsrail arasındaki güvenlik koordinasyonunu derinleştirmek" amacıyla "uzun bir görüşme" yaptığı yönünde haberler çıktı. Haftar'a yakın bir kaynak, generalin "İsrail güvenlik güçlerinin Güney Libya'daki varlıklarını yoğunlaştırıp Fransız ve İtalyanların bölgeyi kontrol etme isteğini kesmesini istediğini" söyledi.

İddiaya göre Haftar, lobi çalışmaları ve aralarında Hemeti olarak da bilinen Korgeneral Mohamed Hamdan Dagalo'nun da bulunduğu tartışmalı liderlerle temasıyla ünlü eski İsrail casusu Ari Ben-Menashe aracılığıyla İsrail'le iletişim kurabildi.

Middleeastmonitor / Habernas Çeviri