İslami Hareket Cephesi Ürdün'de Gazze savaşının gölgesinde yapılan seçimlerde birinci oldu
Ürdün İslami Eylem Cephesi (İAF), Gazze'ye yönelik savaşın yankılarının da etkisiyle parlamentodaki sandalyelerin beşte birini elde ederek popülerliğini artırdı.
Ürdün'deki ılımlı İslamcı muhalefet, Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde, özellikle İşgalci İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırımın etkisiyle önemli bir artış kaydetti. Sonuçlar Çarşamba günü açıklandı.
Mecliste siyasi partilere daha önemli bir rol verilmesini öngören yeni seçim yasası, İslami Eylem Cephesi'nin (İCF) işine yarasa da, aşiret ve hükümet yanlısı gruplar meclisteki hakimiyetlerini sürdürüyor.
Reuters tarafından incelenen ve bağımsız kaynaklarca doğrulanan ilk raporlara göre, yeni seçim yasası ilk kez siyasi partilere 41 sandalye ayırdı . Sonuç olarak, Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu olan IAF, 138 sandalyenin beşte birini elde etmeyi başardı.
"Ürdün halkı bize oy vererek güvenini verdi. Bu yeni aşama, partinin ulusa ve vatandaşlarımıza karşı sorumluluk yükünü artıracaktır," dedi IAF şefi Wael al-Saqqa.
Ürdün anayasasına göre, Kral, hükümetleri atama ve parlamentoyu feshetme yetkisi de dahil olmak üzere gücün çoğuna sahiptir. Meclis, güvensizlik oyu yoluyla bir kabineyi istifaya zorlayabilirken, daha geniş yetkilere sahip değildir.
Seçim sistemi, yoğun nüfuslu şehirler yerine, daha az nüfuslu kabile ve taşra bölgelerini tercih etmeye devam ediyor. Bu şehirler, güçlü İslami varlıkları ve siyasi angajmanlarıyla bilinen Filistin kökenli Ürdünlülerin yaşadığı yerler .
Salı günkü katılım oranı, Ürdün'ün 5,1 milyon seçmenine kıyasla %32,25 gibi düşük bir seviyede kaldı, ancak yine de 2020'deki %29'luk orana göre hafif bir artış gösterdi.
Ancak Ürdünlü yetkililer , Gazze'ye yönelik savaş ve daha geniş bölgesel çatışmalar göz önüne alındığında, katılımın ve seçimlerin başarısının "ülkenin istikrarının bir göstergesi" olduğunu düşünüyor .
Müslüman Kardeşler'in Ürdün'deki faaliyetleri
Müslüman Kardeşler'in 1946'dan beri Ürdün'de faaliyet gösterdiği ve son dönemde Filistin yanlısı protestoları örgütleyip yönetmesinin ardından ülkede daha fazla popülerlik kazandığı iddia edildi.
Ekim ayının başlarında Ürdün Müslüman Kardeşler ve çeşitli sosyalist ve öğrenci gruplarının protesto talebi üzerine Amman'ın merkezinde 20.000'den fazla kişi toplandı.
Sokaklar Filistin bayrakları sallayan ve "Halk Filistin'in kurtuluşunu istiyor" slogan atan protestocularla doluydu.
Kaynak: Almayadeen