İslam İşbirliği Teşkilatından israil'i yargılamak için "harekete geçilmesi" çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı, Filistin'de işlediği suçlardan ve sürekli ihlallerinden dolayı israil'in yargılanması için "harekete geçilmesi" çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatından israil'i yargılamak için "harekete geçilmesi" çağrısı

Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta düzenlenen 49. İİT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı kapsamında, Filistin davasının ele alındığı oturum yapıldı.

Toplantıda Filistin topraklarındaki duruma ilişkin bir sunum yapan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, ülkesindeki durumu "tehlikeli" olarak nitelendirdi.

Maliki, sunumunda, İsrail'in Filistin halkına, topraklarına ve kutsallıklarına yönelik saldırılarının ve ihlallerinin arttığına dikkati çekti.

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da Filistin davasını desteklemek için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Taha, örgütün üye ülkelerini, Filistin halkının haklarını desteklemek ve israil işgalini sona erdirmek için yazılı ve sözlü beyanlar ve mali katkılar sunmaya çağırdı.

"Harekete geçme çağrısı"

Toplantıda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 77. oturumunda, israil'in Kudüs de dahil, Filistin topraklarındaki varlığının mahiyeti ve bu durumun tüm ülkeler ve BM için yasal sonuçları hakkında Uluslararası Adalet Divanından istişari görüş talep eden kararın kabul edilmesi memnuniyetle karşılandı.

Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin imzacı taraflarının, israil'in işgal altındaki Filistin topraklarında sözleşme hükümlerine bağlı kalmasını sağlamak için her türlü çabanın gösterilmesi istenen toplantıda, Filistin halkına uluslararası koruma sağlamak ve meşru haklarını tesis etmek için Filistin'in uluslararası arenadaki çabalarını desteklemenin zorunlu olduğu vurgulandı.

Filistin davasından sorumlu komitenin oturumunda, Filistin'de işlediği suçlardan ve sürekli ihlallerinden dolayı israil'i yargılamak için harekete geçme çağrısı yapıldı.

Toplantıda ayrıca, 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasına yol açacak çok taraflı uluslararası himaye altında siyasi bir sürecin başlatılması önerisinde bulunuldu.