İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan AP'ye çağrı: Fas-İspanya krizini körüklemeyin

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Avrupa Parlamentosu'na (AP) "Fas ile İspanya arasındaki krizi körüklemekten kaçınma ve olumlu bir rol oynama" çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan AP'ye çağrı: Fas-İspanya krizini körüklemeyin

İİT Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, AP'den "krizdeki tarafların çıkarlarını ikili müzakereler yoluyla ve coğrafi komşuluk ilkelerine saygı göstererek garanti altına alacak şekilde rasyonel diyaloga öncelik vermeye çalışması, Fas ile İspanya arasındaki krizi körüklemekten kaçınması ve olumlu bir rol oynaması" istendi.

"Fas'a tam destek verildiği" ifade edilen açıklamada, Rabat yönetiminin, düzensiz göç ve insan kaçakçılığını engellemeye yönelik yapıcı politikasına bağlı kaldığı aktarıldı.

AP, Fas yönetiminin sınır kontrolünü bırakması sonucu 17-19 Mayıs tarihlerinde çoğu 18 yaş altı 8 binden fazla düzensiz göçmenin yüzerek ya da yürüyerek İspanya'ya geçmesi konusunda 10 Haziran'da bir karar yayımlamıştı. AP'nin kararında "Fas'ın İspanya idaresindeki Ceuta (Sebte) şehrine göç krizinde reşit olmayanları kullanması" reddedilmişti.

Arap Parlamentosu ve Afrika Parlamentosu tarafından yapılan açıklamalarda, AP'ye "iki ülke arasındaki krize müdahale etmemesi" çağrısında bulunmuştu.

AA