İşgalci İsrail koronavirüs hastaları ve yakınlarının telefonlarını takip edecek

İşgalci İsrail'in Yüksek Mahkemesi, İsrail iç istihbaratı Şin Bet’in koronavirüs teşhisi konulan herkesi ve yakınlarını takip etmesinin önünü açan karara imza attı.

İşgalci İsrail koronavirüs hastaları ve yakınlarının telefonlarını takip edecek

Yeni tip koronavirüse karşı önlemlerini gün geçtikçe sıklaştıran İşgalci İsrail, yine skandal bir karara imza attı.

Koronavirüsün yayılmasını önleme gerekçesi altında, virüs taşıyanların ve etrafındakilerin telefonlarından yerlerini takip edebilecek.

Karar birçok İsrailli tarafından mahremiyeti ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirildi.

"Şeffaf bir yapı değil"

Şin Bet'in doğrudan Başbakana bağlı olduğunu belirten İsrail Demokrasi Enstitüsü'nden Dr. Tehila Schwartz, "Şeffaf bir yapı değil ve aynı zamanda haber alma özgürlüğü yasasından muaf. Toplanan verinin silineceğinden ve Şin Bet’in elinde bulunan diğer veri öbeği ile birleştirilmeyeceğinden emin olamayız" dedi.

İşgalci İsrail, virüs taşıyanların yerlerini tespit etmek için, ülkede bulunan iletişim hizmeti sağlayıcılarından topladıkları jeo-lokasyon verilerini kullanacak.

İşgalci İsrail, koronavirüs taşıyanların telefonları vasıtasıyla izlenmesi kararını acil durum düzenlemeleri çerçevesinde, Meclis'in denetimi olmadan aldı. Meclis'te konu ile ilgili karar verecek istihbarat ve gizli servisler komisyonu da henüz kurulamadı.

"Oldukça tehlikeli bir karar"

Filistinli insan hakları örgütü Adala, uygulamanın durdurulması için geçen hafta İşgalci İsrail'in yüksek mahkemesine başvurdu. Ancak kararı sadece birkaç günlüğüne durdurabildi.

Adalah Genel Direktörü Hasan Jabareen, "İsrail güvenlik güçleri bugün bu sistemi koronavirüs için kullanıyorum diyebilir. Yarın siyasi görüşlerine göre de insanları takip edebilir. Sonraki gün ulusal bağlılıklarına göre takip edebilir. Bu sebeple hem anayasal hem de insan hakları perspektifinden oldukça tehlikeli bir karar" ifadelerini kullandı.

İşgalci İsrail hükümeti koronavirüse karşı önlemlerini gün geçtikçe sıkılaştırıyor. Alınan kararlar İsrail işgali altında özgürlükleri kısıtlanan Filistinlileri daha da zorlayacağa benziyor.

AA