İran: İstediğimiz oranda uranyum zenginleştirme hakkımız var

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İran'ın istediği oranda uranyum zenginleştirme hakkı olduğunu söyledi.

İran: İstediğimiz oranda uranyum zenginleştirme hakkımız var

İran medyasına verdiği bir röportajda konuşan Behruz Kemalvendi, ülkesinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) uranyum zenginleştirme konusundaki tüm sorularını cevapladığını belirterek “Cevap vermediğimiz hiçbir mesele yok” dedi.

Kemalvendi, “UAEA daha önce İran'ın Fordo Tesisi’nde yüzde 60 oranında uranyum zenginleştirmek için altyapısını değiştirdiğini söylemiş ve biz de onlara yanıt olarak böyle bir şey yapmadığımızı söylemiştik” ifadelerini kullandı.

Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü, koruma yükümlülüklerinin anlamının çok net olduğunu belirterek, “UAEA’nın denetlemesi gereken şey, atomik malzemenin kullanım miktarı ve şeklidir. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve düzenlemelerine dayanarak, ‘İran’ın istediği düzeyde uranyum zenginleştirme hakkı varşeklinde konuştu.

İlaç endüstrisi başta olmak üzere elektrik üretimi gibi çeşitli alanlarda da nükleer enerjinin kullanılması gerektiğini belirten sözcü, “İran'da bu ilaç grubunu kullanan 1 milyon hasta var. Elektriğinde kirliliğe yol açmayacak şekilde üretilmesi gerekiyor. Bu yöntemlerden biri de nükleer enerji kaynaklı elektrik üretimi. İran, nükleer elektrik üretmek için ihtiyaç duyduğu bilim insanlarına ve bilime sahip ve bunu tarım ve sanayi gibi çeşitli sektörlerde kullanıyor.” dedi.