Türkmenistan’da başkanlık, babadan oğula geçiyor!

Türkmenistan'da 12 Mart’ta düzenlenecek erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un oğlu devlet başkanlığına aday gösterildi.

Türkmenistan’da başkanlık, babadan oğula geçiyor!

Türkmenistan, 12 Mart’ta düzenlenecek erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor.

Ülkeyi 15 yıldır otoriter kurallarla yöneten Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Ulusal Konseyi Halk Meclisi olağanüstü toplantısında Merkez Seçim Komisyonu Başkanı’na erken başkanlık seçimi talimatı verdi.

Berdimuhamedov’un koltuğunu oğluna devretmesi beklenirken, Başbakan Yardımcısı Serdar Berdimuhamedov’un, 12 Mart’taki erken seçimlerde başkan adayı olacağı açıklandı.

PARTİ ÜYELERİ YENİ VELİAHTI SEÇTİ

İktidardaki Türkmenistan Demokrat Partisinin 9. Olağanüstü Kongresinde parti üyeleri, Serdar Berdimuhamedov'u devlet başkanlığına aday gösterdi.

Kongre üyelerine teşekkür eden Berdimuhamedov, "Devlet başkanı seçilirsem ülkemizi, atalarımızın mirasına ve ilkelerine dayanarak tüm yeteneklerimden ödün vermeden ülkemizin insanları için çalışacağıma sizi temin ederim. Benim ana hedefim devletimizi kalkındırmak ve halkımızın müreffeh bir hayat sürmesidir" dedi.

Doğalgaz zengini Türkmenistan’da, 64 yaşındaki Gurbangulu Berdimuhamedov, erken seçim kararı aldığını açıklamıştı. Berdimuhamedov’un 40 yaşındaki veliahtı Serdar Berdimuhamedov’un, babasının yerine geçmesi öngörülüyor.

GÖREV SĞRESİ 2024’TE SONA ERİYORDU

Türkmenistan’da aynı zamanda başbakanlık ve meclis başkanlığı koltuklarını da elinde tutan Gurbangulu Berdimuhamedov’un görev süresi, normal şartlarda 2024’te son bulacaktı.

Berdimuhamedov, görevi bıraktıktan sonra da meclis başkanlığını sürdüreceğinin sinyalini verirken, kısa bir süre içinde milletvekilliği, bakanlık ve valilik görevleri yürüten oğlunu yerine geçirme planlarını da gizlememişti.