İran: Heniyye suikastına yanıtımız ile Gazze'de ateşkesin sağlanması ayrı konulardır

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Tahran'da HAMAS lideri İsmail Heniyye'nin suikast sonucu şehit edilmesine karşılık vereceklerini yineleyerek bu durumun Gazze'de ateşkes sağlanması konusuyla ilgili olmadığını söyledi.

İran: Heniyye suikastına yanıtımız ile Gazze'de ateşkesin sağlanması ayrı konulardır

Kenani, düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Siyonist rejiminin Gazze'deki suçlarının durdurulması için ateşkesin gerekliliği konusundaki bir soruya yanıt veren Kenani, "Gazze'de derhal bir ateşkes sağlanmasının gerekliliği konusunda hiçbir şüphe yok." dedi.

Gazze ve Filistin'de olup bitenlerin yalnızca Filistin halkına karşı değil, insanlığa karşı bir suç olduğunu belirten Kenani, "Siyonist rejiminin Gazze halkına karşı suçlarının devamı, uluslararası toplumun eylemsizliğinden kaynaklanıyor." diye ekledi.

İran'ın Gazze halkına karşı siyonist rejiminin suçlarını sona erdirmek için yapılan her dürüst çabayı memnuniyetle karşıladığını belirten Kenani, ancak ateşkes ve ilgili konularda Amerika'yı iyi niyetli ve yetkin olarak görmediklerini kaydetti.

"ABD Siyonist rejiminin tam kapsamlı ve her türlü destekçisidir"

Bunun nedeninin, Amerikan hükümetinin davranış ve eylemlerinden kaynaklandığını ifade eden Kenani, "ABD Siyonist rejiminin tam kapsamlı ve her türlü destekçisidir. Amerika, şu ana kadar gerçekleştirdiği eylemleriyle ateşkes için bir barış tarafı değil, savaşın tarafı olduğunu kanıtladı. Ateşkes için görüşmelerin yapılmasını destekliyoruz ve bu konuda bölgesel istişarelerimiz oldu. Amerikalıların davranışlarına yönelik temel ve eleştirel bir bakışa sahip olmamıza rağmen, iyi niyetle yapılan çabaları destekliyoruz." diye konuştu.

Kenani, Gazze'de ateşkes sağlanmasına karşılık olarak İran'ın İsmail Heniyye'ye yönelik suikastın intikamını almaktan vazgeçtiği yönündeki bazı analizlerle ilgili bir soruya yanıt olarak, "İran, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve siyonist rejiminin Filistin halkına yönelik katliamlarının durdurulması gerekliliğini desteklemektedir. Bu konu, İran'ın yasal hakkı ve saldırganın cezalandırılması ile doğrudan bağlantılı değildir. Bu iki konu ayrı konulardır ve birbirleriyle doğrudan bağlantılı değildir." dedi.

İran'ın, kendi yasal hakkını savunmakta kararlı olduğunu ve dost ülkelere bölgedeki gerilimi artırmak istemediklerini aktardıklarını söyleyen Kenani,  ayrıca iyi niyetli çabaları desteklediklerini kaydetti.

"Uygun zamanda hakkımızı kullanacağız"

Kenani, "Diğer yandan, İran'ın doğal hakkı olan kendi haklarını savunmak ve saldırganı cezalandırmak konusunda da kararlıyız ve uygun zamanda bu hakkımızı kullanacağız. Siyonistler, İsmail Heniyye'yi İran topraklarında hedef aldılar. Kendisi, ateşkesin sağlanması için yapılan siyasi müzakerelerde Filistinlilerin lideriydi ve Siyonist rejimi, İsmail Heniyye'ye suikast düzenleyerek ateşkes sürecine devam etmek istemediğini gösterdi ve aslında istikrarsızlığı yaymayı hedefledi." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik çabaların hatırlatılması üzerine Kenani,  "Böyle bir yaklaşıma kesinlikle ciddiyetle destek veriyoruz ve bölgenin iki önemli ülkesi olan Suriye ve Türkiye'nin bölgesel stratejik ortaklar olarak, mevcut sorunlarını bir an önce çözerek normal ilişkilere dönmelerinin önemli olduğuna inanıyoruz." yanıtını verdi.