Çin ile İran arasında 25 yıllık stratejik iş birliği anlaşması yürürlüğe giriyor

Çin temasları sonrası açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, “Çin ziyareti sırasında iki ülke arasındaki 25 yıllık kapsamlı stratejik ve uzun vadeli işbirliği anlaşmasının uygulanması konusunda anlaştık” dedi. İki ülke arasındaki stratejik iş birliği anlaşmasına dair iddialar ilk kez 2020 yılında gündeme gelmişti.

Çin ile İran arasında 25 yıllık stratejik iş birliği anlaşması yürürlüğe giriyor

İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan, “Çin ziyareti sırasında iki ülke arasındaki 25 yıllık kapsamlı stratejik ve uzun vadeli işbirliği anlaşmasının uygulanması konusunda anlaştık” dedi.

Çin Dışişleri Bakanı ile yaptığı detaylı görüşmelerin sonunda açıklamalarda bulunan Abdullahiyan, "Çin'deki görüşmelerle aynı zamanda, bugün iki ülke arasındaki Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın uygulanmasına ilişkin başlangıç ​​tarihini duyurmak için düzenlemeler yaptık. 25 yıllık anlaşmanın ve çeşitli bölgesel ve uluslararası konuların uygulanması için, Cumhurbaşkanı Reisi'den Çin Devlet Başkanı Xi'ye yazılı bir mesaj taşıdık" diye belirtti.

Yaptırımların kaldırılması amacıyla Viyana’da yapılan müzakereler hakkında ayrıntılı görüşmeler yapıldığını belirten Abdullahiyan, “Viyana'daki Çin temsilcisi, Rus temsilci ile birlikte İran’ın nükleer haklarının desteklenmesinde ve yaptırımların kaldırılmasında olumlu bir rol oynamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Çin ile İran arasındaki anlaşma

İki ülke arasındaki stratejik iş birliği anlaşmasına dair iddialar ilk kez 2020 yılının Haziran-Temmuz aylarında gündeme gelmişti.

Çin'in İran ile imzalayacağı anlaşma kapsamında, İran'da askeri üs kuracağı ifade edilmişti.

18 sayfalık anlaşmada, Çin ile İran; bankacılık, telekomünikasyon, liman, demiryolu, enerji, ulaşım gibi birçok sektörde iş birliği yapacak. Çin'in, 'Bir Kuşak Bi Yol' projesinin uzantısı niteliğinde İran'da büyük yatırımlar yapacağı ifade ediliyor.

Buna karşılık İran'ın, 25 yıl boyunca düzenli olarak Çin'e petrol ihraç edeceği ve bu ihracatta büyük bir indirim uygulayacağı belirtiliyor.

İran, ABD'nin yaptırımları nedeniyle petrol ihracatı konusunda ki zorluklar nedeniyle ekonomik sorunlar yaşıyor.

Çin'in son dönemde, özellikle Ortadoğu'da ABD ile bozulan ilişkileri paralelinde ekonomik sorunlar yaşayan ülkelerle iş birliğine gittiği ve bu ülkelerde etkinliğini ciddi oranda artırmaya çalıştığı gözlemleniyor.