İngiliz Gazeteci Medhurst: İsrail zulmünü yazınca gözaltına alındım

İngiliz gazeteci Richard Medhurst, terör suçlamasıyla tutuklanmasının, Gazze Şeridi'ndeki İsrail zulmüne karşı Filistin'i konu alan haberlerinden kaynaklandığını vurguladı.

İngiliz Gazeteci Medhurst: İsrail zulmünü yazınca gözaltına alındım

İngiltere'de yakın zamanda tutuklanan bir İngiliz gazeteci, "İsrail'in" Gazze'ye yönelik savaşıyla ilgili yaptığı haberler nedeniyle hedef alındığını belirterek, bunun tüm eleştirel sesleri susturmanın önünü açma girişimi olabileceği konusunda uyardı.

Richard Medhurst, 15 Ağustos'ta Londra'daki Heathrow Havaalanı'nda gözaltına alındı ​​ve İngiltere'nin Terörizm Yasası'nın 12. Bölümü uyarınca suçlamalarla karşı karşıya kaldı. 24 saatten fazla bir süre bir polis karakolunda tutuldu ve memurlar onu "belirlenmiş bir örgütü destekleyen bir görüş veya inancı ifade ettiği" iddiasıyla suçladı.

Medhurst, yaşadığı çileyi anlatırken, altı memur tarafından uçaktan indirildiğini, bunlardan beşinin sivil, birinin ise taktik kıyafet giydiğini anlattı. "Bana ismimi söylediler ve uçağın önüne gelmemi söylediler... Sonra beni yürüttüler," dedi.

"Beni yan taraftaki bir odaya götürdüler ve sonra bana Terörizm Yasası'nın 12. Maddesi uyarınca tutuklandığımı söylediler... Ailemle iletişime geçmek istediğimi söyledim ama bana izin verilmedi. Kimseyle konuşmama izin verilmeyeceğini çok açık bir şekilde belirttiler."

Daha sonra arandığını ve kelepçelendiğini belirten genç, "Sanki bana seri katilmişim gibi davranıyorlardı, bu çılgınlık." dedi.

Medhurst bir polis karakoluna götürüldü ve iki dedektif tarafından sorgulanmadan önce yaklaşık 13 saat bekletildi.

"Sizi hücrede her an hem ses hem de görüntü olarak kaydediyorlar. Uyuduğunuzda bile, tuvalete gittiğinizde bile kaydediliyorsunuz," dedib

'Batı'da haklarımızı kaybediyoruz'

Kendisine hiçbir zaman net bir tutuklama nedeni söylenmemiş olsa da Medhurst , tutuklamanın "İsrail"in Filistinlilere yönelik saldırganlığı ve İngiltere'nin bu eylemlerdeki suç ortaklığı hakkındaki haberlerinden kaynaklandığından emin .

"Bana ne sorduklarını söyleme özgürlüğüm yok, ancak beni tutuklamalarının ve beni hedef almalarının sebebi, anlayabildiğim kadarıyla, Filistin hakkındaki haberlerimdir" diyen İngiliz hükümetinin "çalışmalarımdan dolayı öfkeli" olduğunu ekledi.

"Temel olarak, bir gazeteci olarak yapmaya çalıştığım şey ana akım medyaya karşı bir denge unsuru sağlamak, çünkü İngiltere'de ve Batı'da sahip olduğumuz medya %100 İsrail yanlısı ve yalan söylüyor... Medyanın gerçeği söylediğini düşünmüyorum, bu yüzden gerçeği söyleyerek bunu kendim düzeltmeye çalıştım."

Tutuklanmasının, başkalarını hedef almak için kullanılabilecek rahatsız edici bir emsal oluşturduğu konusunda uyardı.

"Beni örnek göstermeye çalışıyorlar. Bunu kabul edilebilir kılmaya çalışıyorlar ve sonra bunu diğer insanlara karşı kullanmaya çalışıyorlar"

"Korkarım ki bu burada bitmeyecek. Bunu yapmaya devam edeceklerini hissediyorum ve Gazze'deki bu soykırımın devam ettiğini gördüğümüzde, aynı zamanda Batı'daki haklarımızı da kaybediyoruz"