Malezya Başbakanı: Batı, Gazze'deki savaş hakkında yanlış anlatılar üretmeyi bırakmalı

Kuala Lumpur'un savunmasız Filistin halkına verdiği desteğin ardından ABD-Malezya ilişkilerinin gerginleşme olasılığı arttı.

Malezya Başbakanı: Batı, Gazze'deki savaş hakkında yanlış anlatılar üretmeyi bırakmalı

Japon medyası "Nikki Asia", Malezya'nın son haftalarda Filistin meselesine verdiği desteği açıkça artırdığına ve bunun ABD ile ilişkilerini zorlayabileceğine inanıyor.

Kuala Lumpur'daki Malezya Ulu Camii'nin açılış töreninde Başbakan Enver İbrahim, Batı'dan uluslararası medyayı Gazze'deki savaş hakkında "yanlış anlatılar" sunarak kontrol etmeye çalışmaktan vazgeçmesini istedi.

Enver İbrahim batılı ülkelere seslenerek şunları ekledi:

“İslam dünyasına demokrasinin, insan haklarının ve sürdürülebilir kalkınmanın anlamını öğretmenize gerek yok.”

Bu bağlamda Malezya Başbakanı, işgal altındaki Filistin'deki huzursuzluğun Hamas'ın 7 Ekim operasyonundan kaynaklanmadığını, 1948'de Filistin'in işgaliyle başladığını ve o tarihten bu yana devam ettiğini kaydetti.

Enver İbrahim ayrıca şunları vurguladı:

“Kuala Lumpur, işgal altındaki Filistin topraklarında kayıtlı şirketlerin Malezya'ya girmesine ve burada herhangi bir faaliyet yürütmesine izin vermemeye kararlıdır."

Daha önce Malezya ve Brunei, "işgalci" rejimin Gazze'de sürdürdüğü soykırım ve şiddeti kınamış ve iki ülke devlet başkanlarının yıllık toplantısında bölgedeki duruma ilişkin kaygılarını dile getirmişti.

Bu toplantıda Brunei kralı Hacı Hasan Abulkia ve Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Batı Asya'daki vahim durum ve İsrail rejiminin Gazze Şeridi'nde insani felakete ve büyük kayıplara yol açan devam eden soykırım ve saldırganlığına ilişkin derin endişelerini dile getirerek kınadılar.