İmran Han'dan ''Sri Lanka'' uyarısı: Halk ülkenin daha fazla yağmalamasına izin vermez

Pakistan'da Bakanlar Kurulu, 4 milyar dolarlık finansal açığın kapatılması için devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satılmasına ve bu süreçteki tüm prosedürlerin kaldırılmasına ilişkin kararı onaylamasının ardından eski Pakistan Başbakanı İmran Han, halkın 'hükümetin ülkeyi daha fazla yağmalamasına izin vermeyeceğini' belirterek vatandaşların sokağa döküldüğü Sri Lanka'dakine benzer bir durumun yaşanmasının çok uzak olmadığını belirtti.

İmran Han'dan ''Sri Lanka'' uyarısı: Halk ülkenin daha fazla yağmalamasına izin vermez

Eski Başbakan Han, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Zerdari-Şerif" ailelerinin, 3 ayda ülkeyi ekonomik ve siyasi olarak kötü bir duruma getirdiklerini kaydetti.

Han, halkın bu durumdan bıktığını vurgulayarak, devlet kurumlarının bu duruma daha ne kadar müsaade edeceğini sorguladı.

Şerif ve Zerdari ailelerinin ülkeyi 30 yıldır "yağmaladığını", Pakistan halkının, hükümete "ülkeyi daha fazla yağmalaması için izin vermeyeceğini" vurgulayan Han, vatandaşların sokaklara döküldüğü Sri Lanka benzeri bir durumun çok uzak olmadığını ifade etti.

Han'ın açıklamaları, Bakanlar Kurulu, 4 milyar dolarlık finansal açığın kapatılması için devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satılmasına ve bu süreçteki tüm prosedürlerin kaldırılmasına ilişkin kararı onaylamasının ardından geldi.

Hükümet devlet varlıklarını satacak!

"The Tribune Express" gazetesindeki habere göre, "Hükümetlerarası Ticari İşlemler" kararı, Başbakan Şahbaz Şerif’in başkanlığında toplanan kabine tarafından onaylanmıştı.

Karar, devlet varlıklarının yabancı ülkelere acil satılması, bu süreçteki tüm prosedürlerin ve düzenleyici kontrollerin kaldırılmasını içeriyor. Kaldırılan prosedürler arasında bu tür varlıkların satılması süreciyle ilgili 6 yasa da bulunuyor.

İmran Han sonrası Pakistan'da ekonomi kötüleşmeye devam ediyor

Bununla birlikte kararın Cumhurbaşkanı Arif Alvi tarafından onaylanması gerekiyor. Hükümetin bu adımla Uluslararası Para Fonunun (IMF) işaret ettiği 4 milyar dolarlık finansal açığı kapatmak istediği belirtiliyor. Pakistan, IMF ile 14 Temmuz'da 1,17 dolarlık anlaşma yapmıştı. Ancak IMF, Pakistan'ın 4 milyar dolar finansal açığı bulunduğunu belirtmişti.

Karar ile petrol ve gaz şirketlerinin ve devlete ait enerji santrallerinin hisselerinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) satılarak 2-2,5 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyor.

RUPİ'DEKİ DEĞER KAYBI

Pakistan rupisi, ülkedeki siyasi atmosferin de etkisiyle son bir haftada yüzde 8,3 değer kaybetti. Bu, Kasım 1998'den bu yana görülen en yüksek değer kaybı oldu.

İmran Han yaptığı bir açıklamada, yargı darbesiyle kendisini devirenlerin ülkeyi büyük bir ekonomiz krize sürüklediğini vurgulamış, 'komplo' sürecinde kırılgan ekonominin derin bir çıkmaza gireceği konusunda uyarıda bulunduğunu, Pakistan para birimi Rupi'nin şimdilerde tarihin en düşük seviyelerine gerilediğini ve faiz oranlarının ise 1998 yılından bu yana en yüksek seviyelere çıktığını belirtmişti.

Ülkedeki siyasi kriz ara seçimler ile tekrar alevlendi

Pakistan’ın Pencap eyaletinde 17 Temmuz'da 20 sandalye için dün düzenlenen ara seçimleri, eski Başbakan Han’ın partisi önde bitirmişti. PTI, 20 sandalyeden 15’ini kazanmıştı.

İmran Han'ın seçimleri kazanmasının ardından yaptığı "erken seçim" çağrısı, erken seçim tartışmalarını yeniden alevlendirmişti.

İmran Han hükümeti hukuksuz bir şekilde düşürülmüştü

Pakistan Parlamentosunda 10 Nisan'da yapılan güven oylaması sonucu seçilmiş Başbakan İmran Hanliderliğindeki hükümet düşmüş, ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, Mecliste 11 Nisan'da düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan olarak atanmıştı.

Eski Başbakan Han, görevden alınmasının arkasında ABD'nin rolü olduğunu bildirmişti.

Şahbaz Şerif, başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra yaptığı bir açıklamada, ülkesinin ABD ile düşmanlığı kaldıramayacağını belirterek İslamabad’ın Washington ile iyi ilişkiler geliştirmesi gerektiğini söylemişti.