HÜR EKİP: Sosyal medya sınırsız özgürlüğün olduğu bir mecra değildir
Kişilerin hak ve hürriyetinin korunması için planlanan sosyal medya düzenlemesini değerlendiren HÜR EKİP, ‘Sosyal Medya Yasası’ olarak adlandırılan düzenlemenin yeni haksızlıklara sebep olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
83 milyon nüfusa sahip Türkiye'de 54 milyon kişinin sosyal medya hesabı bulunuyor. Denetimin sınırlı kaldığı bu alanda, bireysel ve örgütlü suçların önüne geçilemezken toplum ve aile değerleri ayaklar altına alınıyor, yalan haber ve algı operasyonlarıyla toplumsal kışkırtmanın önü açılıyor.
Sosyal medya üzerinden yapılan hakaret ve çirkin paylaşımların önüne geçmek için yapılacak düzenlemenin önemli olduğunu belirten HÜR EKİP Sosyal Medya Platformu, sosyal medyanın doğru ve bilinçli kullanımına ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.
Sosyal medya ağlarının asıl fonksiyonları doğrultusunda kullanılmadığına dikkat çeken HÜR EKİP, “Son dönemlerde sosyal medya üzerinden yapılan seviyesiz paylaşımlar, küfürler, hakaretler, ahlaksız yayınlar, gereksiz tartışmalar, cinsellik içeren ahlaksızlıklar, dini değerlere saldırılar, açılan sahte hesaplarla oluşturulan algılar, manipülasyonlar, itibar suikastları, yalan haberlerin yoğun olarak işlenilmesi ve benzer birçok konu, sosyal medya ağlarının asıl fonksiyonları doğrultusunda kullanılmadığını ortaya koymaktadır. Toplumun genelini etkileyen bu olumsuzluklar karşısında, son dönemlerde sosyal medya ile ilgili bir düzenlemenin yapılması tartışmaları başladı.
Bu minvalde ‘Sosyal Medya Yasası’ olarak adlandırılan ve Meclis'e sunulması planlanan düzenlemenin yeni haksızlıklara ve mağduriyetlere sebep olmamasına da dikkat edilmelidir.” ifadelerine yer verdi.
“Sosyal medya sınırsız özgürlüğün olduğu bir mecra değildir”
Son zamanlarda sosyal medya ile ilgili yapılan tartışmalara binaen, sosyal medya kullanıcılarına doğru, bilinçli ve faydalı kullanıma ilişkin bazı tavsiye ve hatırlatmalarda bulunan HÜR EKİP, önerilerini şöyle sıraladı:
"- Seviyesiz paylaşımlar, ahlaksız yayınlar, hakaretler, küfürler, dini değerlere saldırılar, sahte hesaplarla algı ve manipülasyon yapanlara itibar edilmemelidir.
-Gerçek hayattaki duruş, sosyal medyaya da yansıtılmalıdır. Hiç kimse ile gereksiz polemiğe girilmemelidir.
-Bir gelişme olduğunda, konuya dair kurumsal hesaplar dışında başka hesaplardan yapılan açıklamalara itibar edilmemelidir.
-Dönem dönem fan hesaplar ve sahte profiller üzerinden algılar oluşturulmaktadır. Bütün kullanıcılar oluşturulmak istenen algılara karşı uyanık olunmalıdır.
-Art niyetli kişilere prim verecek tutum ve söylemlerden uzak durulmalı, tahrik edici yalan ve iftiralar ciddiye alınmamalıdır.
-Sloganik, çatışmacı, nefret ettirici, taasupvari, meşrepçi ve mezhepçi dilden uzak durulmalıdır.
-Yazılan hiçbir verinin kalıcı olarak kaybolmadığı unutulmamalı, akla gelen her söz ve bilinen her bilgi paylaşılmamalıdır.
-Sosyal medyanın gerçek hayatın bir yansıması olduğu unutulmamalı. Gerçek hayatta suç olan her şey sosyal medyada da suçtur, dikkatli olunmalıdır.”
“Bugüne kadar sosyal medyada yaptığımız çalışmalarla mağdur kesimlerin sesi olduk”
Son olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren HÜR EKİP, “Bugüne kadar sosyal medyada yaptığımız çalışmalarla mağdur kesimlerin sesi olduk. Her daim hakkı ve hakikati haykırdık. Toplumun bilinçlenmesi adına çalışmalarımızı aralıksız sürdürdük. Gün geldi mazluma sahip çıktık, gün geldi emperyalistlerin zulümlerine karşı durduk. Gün geldi ahlaksızlıklara dur dedik, gün geldi alkol kullananların hakikati görmesi için yoğun bir çaba ve gayret içerisine girdik. Hayatın her alanında olduğu gibi, sosyal medya alanında da ilke ve prensiplerimizi İslami kaide ve kurallar çerçevesinde belirledik. Hamd olsun, bugüne kadar bulunduğumuz alanlarda ve yaptığımız işlerde ilkelerimizden ve değerlerimizden taviz vermedik. Son zamanlarda kullanımı hızla artan sosyal medya ağlarını da, hassasiyetlerimizi göz önünde bulundurarak kullandık. Hedefimiz; sosyal medya ağlarında yapacağımız çalışmalar neticesinde toplumu bilinçlendirmek ve böylece değerlerine bağlı erdemli bir neslin yetişmesine katkı sunmaktır.” ifadelerine yer verdi.
İLKHA