Hindu yönetim geri adım attı: 'Camii yasağı' iptal edildi

Hindistan'da kuzeydeki Gyanvapi Camisi etrafında toplanmayı yasaklayan kararın iptal edildiği duyuruldu.

Hindu yönetim geri adım attı: 'Camii yasağı' iptal edildi

Hindu medyasında yer alan haberlere göre, Hindistan Yüksek Mahkemesi, geçici bir kararla Gyanvapi Camisi'nde Müslümanların bir arada ibadet etmesini yasaklayan yerel mahkeme kararını bozdu.

Mahkeme, Müslümanların ibadet hakkının ihlal edilmemesi gerektiğini vurguladı ve ayrıca Hindulara ait olduğu söylenilen bölgenin de korunması gerektiğini duyurdu.

Yerel mahkeme, dün 20 kişiden fazla Müslümanın söz konusu camide bir araya gelmesini yasaklayan bir karar almıştı.

Yasaklanma kararına gerekçe olarak, caminin yerinde daha önce tapınak olması ve sözde Hindu tanrısı Shiva ile diğer Hindu sembollerinin kalıntılarının bulunması gösterilmişti.

Bazı Hinduların yıkılmış Hindu tapınaklarının üzerine inşa edildiğine inanılan birkaç camiden biri olan Gyanvapi Camii, İslam düşmanı ırkçı Başbakan Narendra Modi'nin seçim bölgesinde bulunuyor.

Uttar Pradeş eyaletindeki Müslümanlar için üç büyük ibadet yerinden biri olarak bilinen Gyanvapi Camii'nin bulunduğu yerde geçmişte bir Hindu tapınağı olduğu iddiaları gerekçe gösterilerek, İslam düşmanı Hindu yönetimin söz konusu caminin yıkılarak yerine bir Hindu tapınağı inşa edilmesi için hukuki süreci başlattığı belirtiliyor.

Geçmişte de birçok cami, mescit ve dini yapı Hindularca benzer iddialarla yıkılmıştı.

1669 yılında inşa edilen Gyanvapi Camii, yaklaşık 4 asırdır bölgedeki Müslümanlara hizmet veriyor.

1,4 milyar nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ü Müslüman olan Hindistan’da, iktidardaki ırkçı ve İslam düşmanı Narendra Modi yönetimindeki Bharatiya Janata Partisinin (BJP) Hindu-Müslüman kutuplaşmasını tetikleyen politikalar izlemesi, ülkediki İslam karşıtlığını körüklerken, şiddet olaylarının yaşanmasında da etkili oluyor.